shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Жители от Самуилска община протестираха пред Административния съд
05 December 2018

Вчера бе даден ход на делото по жалбата на исперихската фирма „Агротайм“ ЕООД срещу мълчаливия отказ на Община Самуил да издаде разрешително за проектиране на торохранилище в землището на село Хърсово. По време на съдебното заседание пред сградата на Административния съд в Разград с плакати в ръка и възгласи „Искаме чист въздух“ протестираха десетки жители от почти всички населени места в общината.

05_12_2018_protest.jpg

Освен селските кметове, тук беше и ръководството на Община Самуил, начело с кмета д-р Бейтула Сали, който после влезе в залата като ответник.

След около половин час дебати и процесуални спорове между адвокатите на двете страни, съдия Ива Ковалакова – Стоева отложи делото за 15 януари 2019 година от 14 часа.

Вече два пъти „Екип 7“ писа за нежеланието на жителите на четири села: Богданци, Хърсово, Голяма вода и Кара Михал, в техния район да бъде изградена лагуна за складиране на течна торова маса от свинекомплекса на „Агротайм“ в Исперих. Техните мотиви са, че това ще доведе до постоянно замърсяване на въздуха в района. Публикувахме и отворено писмо от „Агротайм“ към хората от четирите села, в което те се уверяват, че лагуната ще бъде изградена по модерна датска технология, ще бъде напълно херметизирана, безвредна и безопасна, няма да наруши качеството на въздуха и ще служи за развиване на биоземеделие.

Въпреки уверенията на „Агротайм“ в добрите си намерения вчерашният протест и разговорите ни с хората показват, че те продължават да не искат такава лагуна на тяхна територия.

Мотивите на кмета Бейтула Сали за отказа, които бяха посочени и в съдебната зала, са два. Първият е, че законът не го задължавал да издаде такова разрешително, а само се посочвало, че „може“ да го направи. Другата причина са протестите на хората.


Димитър КИРИЛОВ