shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Освободиха Панчев предсрочно, навън са вече още трима от осъдените
05 December 2018

Година и половина след като влязоха в затвора след протакано две десетилетия дело, четирима от осъдените по делото за убийството на футболиста Добрин Добрев вече са на свобода.

Ефективните присъди на Йордан Панчев, Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Стефанов, Белин Матев и Данаил Христов влязоха в сила на 10 май 2017 година.


05_12_2018_panchev.jpg05_12_2018_dobri.jpg Според окончателния съдебен акт най-голямо бе наказанието за Данаил Христов – пет години и половина лишаване от свобода. На по четири години и половина бяха осъдени Белин Матев, Ерхан Еюб и Марин Маринов, пет години постанови съдът за Стефан Иванов. Йордан Панчев получи най-ниско наказание от всички - три години и шест месеца затвор.

Оказва се, че към днешна дата четирима от шестимата осъдени вече не са зад решетките.

Пръв е бил освободен този с най-голямата присъда – Данаил Христов. Той бе в затвора в Белене с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ още от септември 2014 година. Приведоха го там веднага след като бе арестуван в София при операция на отдел „Издирване“ при ГД „Криминална полиция” и СДВР след 18 години в неизвестност и укриване от правосъдието. И тъй като предварителното задържане му е било приспаднато от наказанието, с добро поведение и с някой друг ден работа, Христов си е осигурил излизането.

От миналия месец навън са вече Марин Маринов и Ерхан Еюб. Съдът е освободил Маринов условно предсрочно от изтърпяване на оставащата част от присъдата - 1 година 6 месеца и 10 дни. Почти толкова – 1 година 6 месеца и 19 дни, на свобода ще доизтърпи и Еюб.

С определение на Окръжен съд - Варна от 28 ноември, предсрочно с 1 година, 2 месеца и 17 дни, по предложение на началника на затвора във Варна, е пуснат и Йордан Панчев.

Актът подлежи на протест в 7-дневен срок и се очаква официално да влезе в сила утре, Панчев обаче вече освободен, тъй като дори и да има оспорване, то не спира изпълнението на съдебното определение. Обструкции така или иначе не се очакват, тъй като самият прокурор по делото е заявил в съдебна зала, че молбата за освобождаване е основателна. Според изложените от него и от началника на затвора доводи, Панчев вече е изтърпял половината от наложеното му наказание лишаване от свобода, тоест едно от двете задължителни условия за преждевременно пускане е налице. От материалите от затворническото му досие, както и от изготвените становища от служители на администрацията от Затвор-Варна пък, можело да се направи извод, че с поведението си е дал доказателства за своето поправяне. Затова свидетелствал и големият спад в оценката на риска от рецидив – при първоначални 31 точки, последно получил 9 точки, което е „много ниско ниво“. Установило се, че през по-голямата част, докато търпял наказанието си, Панчев е работил, бил е многократно награждаван, а наказван само веднъж и то отдавна.

Като се е съобразил с всичко това, Окръжният съд във Варна със свое определение миналата седмица е допуснал предсрочното му освобождаване.

В срока на доизтърпяване на наказанията си, Панчев, Маринов и Еюб, ще трябва да провеждат периодични срещи с пробационен служител, и разбира се, да спазват закона, за да не бъде заменена условната им свобода отново със затвор.

И така, на този етап данни да са предсрочно освободени липсват само за Стефан Стефанов и Белин Матев. Предвид размера на наказанията им обаче, не е въпрос на много време и те да станат редови граждани.

Припомняме, че с изключение на Панчев, останалите петима бяха осъдени за това, че на 7 декември 1996 година като съизвършители, умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин са причинили смъртта на 45-годишния бивш футболист и капитан на „Лудогорец“ Добрин Добрев. Драмата се разиграла в блок „Млади семейства 2“ в Разград, където сестрата на Панчев Стоянка Йорданова живеела в общински апартамент на семейни начала с Добрин. Групата, начело с Панчев, отишла „да накаже“ футболиста, след като бизнесменът научил, че по-рано вечерта той е посегнал на сестра му на публично място.

По време на наказателната акция на стълбищата във входа, Панчев бил в апартамента при сестра си, където двамата се скарали. Междувременно останалите мъже пребили жестоко Добрин, който изпаднал в безсъзнание, а те продължили да го блъскат докато спре да диша.

Съдът прие, че Йордан Панчев е бил подбудител и помагач на умишлено убийство, а не на убийство с особена жестокост, както твърдеше прокуратурата. За това и не следвало да носи отговорност за извършеното в повече от останалите петима подсъдими.

Мила КЮЛЮМОВА