shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
RadiNa D’Amore, дизайнер: Обичаш рисуване, компютри и социални мрежи – тогава работи и печели!
07 December 2018

„В Интернет е пълно с 11-12 годишни, които популяризират изкуството си – поддържат канали в ютуб, продават тениски със свое лого, печелят от авторски изображения, които са качили в сток-сайтове. Вие също можете да започнете кариерата си на графични дизайнери още докато сте в училище“ – с тези думи младата художничка от Разград Радина Василева отправи предизвикателство пред бъдещи дизайнери от паралелки със засилено изучаване на информационни технологии от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

07_12_2018_radina_vasileva_2.jpg

07_12_2018_radina_vasileva_1.jpg

Гостенката с творчески псевдоним RadiNa D’Amore разказа, че е израснала с баща илюстратор и е получила образование в Италия, но точно там се убедила колко много ни дава нашата образователна система. „Може да ви се струва, че училището Ви товари с излишна информация, но после ще се убедите, че сте много по-напред в сравнение с връстниците си от други държави“ – каза тя на събраните тийнейджъри от осми до дванадесети клас. Закле ги да учат езици, защото това ще им помогне да ползват чуждоезичен софтуер за създаване на арт и илюстрация, ще им помогне да разпространяват себе си в чужди сток-сайтове и в групи за дизайн в социалните мрежи. Така ще бъдат забелязани от световни арт агенти и ще контактуват свободно с евентуални купувачи.

Срещата бе организирана от преподавателя по изобразително изкуство и информационни технологии Стоянка Димитрова. Всички на срещата обичат да рисуват и имат първите си опити в използването на софтуер за дизайн, но едва ли са очаквали, че гостенката ще им разкрие тайните на своята професия без да пести тънкостите. Тя им говори за разликата между графичен дизайн и брандинг, за векторни и растерни графики, за това как функционират сток-сайтове и за това, че цената на изображението, което продавате, се влияе от неговата резолюция. Преведено на човешки език, Радина нахъса младите художници и бъдещи дизайнери, че могат да живеят в Разград, а да работят в необятния Интернет-свят – това, което самата тя успешно прави. Освен че отсега могат да печелят обаче, тя предупреди децата, че отсега трябва да мислят за имиджа си и за това как се представят в социалните мрежи - защото там нищо не изчезва - и един ден, когато работят като успешни дизайнери и рекламисти, може да съжаляват за необмислени публикации в своите профили.

Самата Радина се представя в профила си в Инстаграм като: Майка. Артист. Илюстратор. Веган. Творческият й псевдоним RadiNa D’Amore подсказва защо е толкова вдъхновена и така щедро споделя – защото е движена от любовта.

 

Даниела НЕДЕЛЧЕВА