shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Вестник „Тормоз“ отпечатаха в Математическата гимназия
28 December 2018

Чрез игри, конкурси, издаване на вестник, коментиране на истински казуси от ученическия живот деца се учат да разпознават агресивното и манипулативното поведение и да осъзнават кога някой упражнява психически, вербален, социален и кибертормоз върху тях. А кой може да им помогне научиха с помощта на своя директор Мануел Василев (юрист по образование) и на Диана Господинова, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМП/.


28_12_2018_tormoz-1.jpg

За втора поредна година Ученическият превантивен клуб в ППМГ „Академик Никола Обрешков“ печели проект за съвместни прояви с МКБППМН. Тазгодишният проект бе за информационна кампания „Агресивното и манипулативно поведение в личните контакти и в интернет пространството“. В ученическия превантивен клуб взеха участие доброволци от 8 до 11 клас, като сами избраха кои са наболелите теми от училищния живот и планираха дейностите по превенцията им. На 18 декември се проведе кръгла маса, на която бе представен вестник, озаглавен „Тормоз“, в който автори са ученици, учители, както и психологът и арттерапевт Светлана Петкова. Мануел Василев и Диана Господинова споделиха много интересни случаи от практиката на съда и институциите, които подпомагат деца и семейства и научиха децата кога и как да си търсят правата при тормоз. Докато директорът Мануел Василев разказваше до какви крайности води тормозът, всички го слушаха с удивление, а и нямаше как, при страшните разкази за отцеубийство, за измръзнала почти до смърт жена и други от практиката му на съдебен заседател. Госпожа Диана Господинова, освен че сподели увлекателни и, разбира се, поучителни разкази, прикани всички участници в превантивния клуб и слушателите да се обърнат към нея при нужда. Вратите на стая 117 в Средношколското общежитие са винаги отворени за всички, които участват по един или друг начин в тормоз.

По време на кръглата маса децата трябваше да се замислят дали те не извършват тормоз или пък не са свидетели. Затова освен анкети „Какво ни притеснява в общуването“ бе включен и разговор със специалисти, които насочиха учениците кога трябва да се обадят на 112, как да се обърнат към Отдела за закрила на детето и къде да потърсят подкрепа.

Най-важното е, че много деца бяха докоснати с думите и разказите на Мануел Василев, Диана Господинова и ученическия превантивен клуб, който даде всичко от себе си, за да запознае слушателите с всички измерения на тормоза и агресията, и правилното противодействие. Несъмнено ППМГ „Академик Никола Обрешков“ ще продължи да търси партньорството на МКБППМН към Община Разград.


Радостина РАЙЧЕВА, 11 „в“ клас, ППМГ