Търсене

Начало Оживление Владимир Софрониев – човекът, който продължава да е емблема за разградския спорт
Владимир Софрониев – човекът, който продължава да е емблема за разградския спорт
07 January 2019

На 66-годишна възраст преди 15 години ни напусна и се пресели в по-добрия от световете Владимир Софрониев /бати Владо/. Той си остава една от емблематичните личности в разградския спорт. Потомък на македонски героичен род, той беше непоколебим патриот, като тези, които отдадоха живота си за каузата България.


07_01_2019_vlado.jpg07_01_2019_vlado1.jpgЛюбовта му към спорта беше водеща в неговото ежедневие, в неговите мечти. Въпреки че беше универсален спортист – вратар, лекоатлет, колоездач, волейболист, неговата голяма любов беше баскетбола. Сред стотици деца и младежи той запали искрицата за тази велика игра. Много от неговите възпитаници още питаят добри чувства към първия си наставник в баскетболните отбори на „Лудогорец“. С тима на ОУ „Васил Левски“ той беше първият разградски треньор, спечелил шампионската титла.

Владо имаше отлични педагогически умения. Беше дългогодишен сътрудник на вестник „Екип 7“. Негово дело бяха: алманахът „110 години спорт в Разград“ и „Десетките на спортистите“ - помагала, които още години наред ще ползват разградските спортни журналисти.

Владо, макар и посмъртно, получи уважението на своите съграждани и е почетен гражданин на Разград.


Росен ЛИЦОВ