shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Обсъдиха приема на ученици в областта за 2019-2020 година
09 January 2019

В Регионалното управление на образованието в Разград бяха обсъдени подготовката и планирането на приема на ученици за учебната 2019-2020 г. в областта. В срещата участваха директори на средни училища, представители на бизнеса, на общините и на Агенцията по заетостта, както и областният управител Гюнай Хюсмен.

09_01_2019_priem-1.jpg

На работната среща бяха представени целите на държавния план-прием за новата учебна година, след които е повишаване на процентното съотношение на приетите ученици след VIII клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка с минимум 2 процентни пункта за учебна година на база октомври 2018 г. Отчетени бяха и резултатите от план-приема за настоящата учебна година: 27 реализирани професионални паралелки, от които една защитена с минимален брой 9 ученици и 2 с очакван недостиг с минимален брой 12 ученици, както и 12 профилирани, от които една с брой ученици под минималния.

09_01_2019_priem-2.jpg

Според статистика на РУО-Разград 76 от учениците, завършили основно образование миналата година, не са записани в училища в област Разград: 11 са заминали за чужбина, 4 не желаят да продължат образованието си, за 4 няма информация в училищата, а 57 са се записали в училища в други административни области. Най-много са децата, които вече учат в област Русе – 38, като 25 от тях са от община Кубрат, следва Търговище с 6 деца от община Лозница.

По време на дискусията бе обявено, че завършващите седми клас тази година ученици са по-малко от предходната – 1046 срещу 1073 през 2017-18 г.

Обсъдени бяха и възможностите за дуалното обучение, както и провеждането на онлайн анкета сред учениците от VI и VII клас за това какви професии биха искали да изучават. Училищните директори трябва до 15 януари да представят в РУО своите предложения за план-приема в училищата, които ръководят.

Областният управител увери училищните директори, че ще продължи да е съпричастен към проблемите на образователната сфера, но и ще очаква още по-ефективна дейност от тяхна страна по отношение подобряване резултатите от външното оценяване и нивото на образованието в областта. Той се обяви и за по-голяма активност от страна на бизнеса при формиране както на план-приема, така и на развиването на бъдещи кадри за икономиката на страната и рег