shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Общината проверява кмета на Раковски за незаконна сеч
09 January 2019

Два сигнала за нерегламентирана сеч, извършвана от кмета на село Раковски, са подадени в Община Разград, научи „Екип 7“. Информацията бе потвърдена официално и от заместник-кмета на Разград Галина Георгиева.

Според хора от селото, които не пожелаха да кажат имената си, Сюлейман Салиев твърдял, че това е санитарна сеч. Местните обаче говорели, че добитата дървесина се продава на черно по 80 лева кубика.


09_01_2019_signal-6.jpgВ отговор на наше запитване, отправено към зам.-кмета Галина Георгиева, от пресцентъра на Община Разград ни информираха, че първият устен сигнал по случая е подаден в началото на ноември 2018 година. Информацията била, че се извършва нерегламентирана сеч по общинския път Раковски-Киченица.

Последвала проверка на място, при която служители на Общината констатирали, че се касае за „саморасли дървета и храстовидна растителност“ покрай общинския път за Киченица, граничещ с бившия стопански двор на Раковски. Потърсен за обяснение, кметът Салиев заявил пред проверяващите, че е организирал тази дейност чрез местното население с цел осигуряване на безопасното движение на пътните превозни средства в участъка през зимата.

За това решение обаче Община Разград не била информирана, тъй като Салиев не изпълнил задължението си да внесе докладна записка, на базата на която да му бъде издадено разрешително.

09_01_2019_signal-3.jpgИменно по тази причина му било указано да преустанови дейностите по сечта до приключване на проверката.

На 5 ноември, макар и постфактум, чрез докладна записка Сюлейман Салиев поискал разрешeние за отсичане и кастрене на дървета по уличната мрежа на селото, включително и по въпросния участък.

В последните дни на 2018 година в Община Разград постъпил втори устен сигнал, този път от друго лице, за извършената сеч в участъка. Подателят му също поискал да бъде информиран за резултатите от направената проверка.

Към момента Община Разград все още не е издала разрешително, тъй като проверката по двата сигнала продължава тече, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Самият Сюлейман Салиев посрещна със смях въпросите на „Екип 7“ за това колко дървесина е добита, къде е складирана и търгува ли с нея.

„Каква дървесина, това са тръни, салкъми и клони. Всичко се прави за хората, става около пътя чисто и хубаво, видимост има. Едно момче има в селото, което ми помага и с хора, и с техника, пари не иска. С негова помощ прочистихме гробищните паркове в селото преди време, сега и пътя. Но завистта почивен ден няма, тук, в Раковски, има двама от опозицията, които само се чудят какви сигнали да подават, не се спират, който и да дойде за кмет. Пробваха в Общината, сега и при вас са дошли. Но няма проблем, провериха ме, подал съм си докладната, всичко е под контрол“, спокоен беше Салиев.

Мила КЮЛЮМОВА