shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Делото за измама срещу д-р Мичев тръгна с искания за отводи
11 January 2019

С искания за отводи премина вчерашното разпоредително заседание по делото срещу д-р Бранимир Мичев, в което той е обвиняем за подбуждане към престъпление на вещото лице д-р Диана Василева и за измама.

Процесът стартира повторно в Районен съд-Разград, след като Окръжният съд отмени наложената му в края на 2017-та ефективна присъда и върна делото за ново разглеждане от друг състав.


Основанията на магистратите за връщане на производството бяха, че съдебният акт страда от липса на пълни, ясни и прецизни мотиви, анализ на фактите и обсъждане на противоречията от разпитите на свидетели.

Докато делото се движеше между инстанциите, обвиняемият за съучастие в престъплението Борис Пенев, бивш съдебен заседател, почина. Така, сега отново пред Районен съд-Разград, но като единствен подсъдим, се изправя д-р Мичев.

Той ще отговаря пред Темида за това, че като съизвършител с покойния вече Пенев, с цел да си набавят имотна облага, измамили бащата на осъден, като го поддържали в заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му Синан Писанцалиев на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективното наказание.

Въпреки дадените 10 600 лева от Сюлман Писанцалъ, на 21 ноември 2014 година д-р Бранимир Мичев отишъл в заведението му в Цар Калоян и заявил, че е уредено приемането на Синан в болницата. Хирургът обещал след престоя там да го освободи за домашно лечение и поискал още 5000 лева.

Бащата обаче отказал да даде още пари и затова престъплението останало недовършено.

Според прокуратурата д-р Мичев е подбуждал към престъпление началника на отделение „Съдебна медицина“ в МБАЛ-Разград д-р Диана Василева, която е и вещо лице за нашия съдебен район, да даде невярно заключение по назначена от Районна прокуратура-Разград съдебномедицинска експертиза. В разговор с нея д-р Мичев поискал да впише, че Синан страда от хепатит или друго несъществуващо заболяване. Целта била той да избегне изтърпяване на наказанието си в затвора.

На вчерашното разпоредително заседание защитата на хирурга поиска отвод на състава на съда. Претенцията беше мотивирана с това, че в края на миналата година д-р Мичев е подал жалба до Инспектората на Висшия съдебен съвет срещу магистрати от Разградски съдебен район във връзка с други дела, водени срещу него. Това пък можело да окаже влияние върху преценката на настоящия състав.

Отвод бе поискан и на адвоката на Писанцалъ с твърдение, че по-рано е назначаван за резервен защитник на д-р Мичев по друго дело.

И двете искания съдът намери за неоснователни. Уважи обаче искането на обвиняемия като допълнителен свидетел този път да бъде призован бившият шеф на следствените арести в Разград Владимир Чутурков. В качеството си на пациент на болницата Чутурков бил станал свидетел на разговор между Писанцалъ и д-р Мичев и именно в тази връзка предстои да бъде разпитан.

На заседанията по разглеждане на делото по същество, които съдът насрочи за средата на февруари, в залата като свидетели отново ще явят и трима държавни обвинители – окръжният прокурор Тихомир Тодоров, колегата му Веселин Якимов и районният прокурор Любомир Георгиев.

В крайния списък за призоваване има общо 17 свидетели и две вещи лица.

Мила КЮЛЮМОВА