shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Телефонни измами за 65 000 лева са извършени в Разградско през 2018-та
11 January 2019

Още една възрастна жена е паднала в капана на телефонните измамници по време на новогодишните празници. В сряда от пресцентъра на ОД на МВР-Разград съобщиха, че

10 дни след като била измамена, 81-годишна кубратчанка се е жалвала в Районното управление.


На 28 декември около 9.30 часа старицата получила обаждане на домашния телефон от мъж, който се представил за „полицай Иванов“. Той я убедил, че трябва да съдейства на органите на реда в акция по залавяне на телефонни измамници. Смятайки, че ще помогне за разкриването на престъпници, жената пуснала през терасата си 650 лева в найлонова торбичка, а след това още 2700 лева.

Само ден по-рано 66-годишен мъж от исперихското село Подайва сигнализира, че е бил измамен по телефона по същата схема. Около 14.00 часа на 5 януари той оставил 2000 лева в полиетиленов плик до табелата за край на населено място в посока село Здравец.

Справка на „Екип 7“ в електронната информационна система на ОД на МВР-Разград показа, че само за миналата година в областта са били извършени измами за около 65 000 лева. Потърпевши от тях са 15 души, сочи проверката ни, която не претендира за абсолютна точност.

Парите те са предавали по всевъзможни абсурдни начини – сумите са хвърляни в чантички през терасата, оставяни са на пейки, до контейнери за смет, под дървета, до пътни табели, обозначаващи край на населени места и други.

Две от миналогодишните измами заслужават особено внимание, тъй като са своеобразни прецеденти за региона. Първата се отличава заради възрастта на жертвата – едва 9-годишно дете. Момченцето от Кубрат остави найлонка с 370 лева и златните бижута на майка си до дърво на паркинг пред блока, след като бе получило обаждане от непознат, представил се за служител в детска криминална полиция.

Другият куриозен случай бе с 81-годишна жена от Разград, която пропътува с такси разстоянието до Богданци, за да остави на пейка в центъра на самуилското село пазарска чанта с 26 000 лева, вероятно най-крупната сума предавана до момента в областта.

Старицата смятала, че така помага на полицията в акция по залавяне на телефонни измамници.

Добрата новина в обобщението за 2018-та е, че този път статистиката е в полза на криминалистите и че щетите от този тип престъпления намаляват с всяка изминала година.

От общо 65 000 лева, които извършителите са успели да измъкнат, благодарение на бързата и професионална намеса на полицията повече от 42 000 лева са върнати на собствениците.

В това число са и споменатите по-горе 26 000 лева.

За добре свършената работа разследващите получиха дори благодарствено писмо – изпрати им го внучката на старица, на която те успяха да върнат 380 лева.

Мила КЮЛЮМОВА