Търсене

Начало Новини Бездомните кучета превзеха Разград, гладни са
Бездомните кучета превзеха Разград, гладни са
11 January 2019

Сряда сутрин. Студено е. Около хипермаркет „Т Макс“ в западната част на Разград обикаля голяма глутница бездомни кучета. Очевидно обединени от една и съща първосигнална цел – намирането на храна, техният брой този път беше внушителен - цели 15 екземпляра.

След като обиколиха района и се увериха, че строителните материали и замръзналата поляна не стават за ядене, четириногите се отдалечиха в посока града при „най-добрите си приятели“.

11_01_2019_kucheta-6.jpg

11_01_2019_kucheta-3.jpgСамо че те може би не знаят, че ние, човеците, невинаги ги обичаме.

Първото доказателство са техните бивши стопани, на които бързо им е омръзнало да се грижат за любимците си и са ги прогонили. Немалка част са живеели в близките села, а сега са принудени да си търсят прехраната в града. Второто доказателство е страхът. Все повече хора се оплакват в редакцията или по телефона от скитащи кучета, които им се изпречкват на пътя често огладнели, а понякога и озверели от това. Най-опасни са срещите по тъмно, за което работещи на смени свидетелстват. Има и пострадали. През годините сме писали неколкократно за ухапани, в някои случаи твърде сериозно и дори фатално.

Безспорен е фактът, че броят на бездомните кучета /не само в Разград/ постоянно нараства. В същото време институциите показват с действие и бездействие, че са безсилни да се справят с проблема. Разни хора, самопровъзгласили се за природозащитници, пък лицемерно го неглижират. Остава ни варианта, ходейки по улиците, да разчитаме на късмет. Само да не забравяме, че късметът рано или късно изневерява.


Димитър КИРИЛОВ

Снимки: Николай ГУТЕВ