Търсене

Начало Оживление Бехчет Хамид - един от най-добрите борци в Лудогорието
Бехчет Хамид - един от най-добрите борци в Лудогорието
04 February 2019

Бехчет Хамид е състезател, оставил ярка диря със своите успехи на национални и международни състезания. 30-годишният борец, който е роден и живее в Китанчево, е състезател по свободна борба в полутежка категория - 97 кг и президент на Спортния клуб по борба „Осман Дуралиев“ в Исперих.


04_02_2019_borec.jpgЛюбимия си спорт започва да тренира на 12 години под ръководството на първия си личен треньор Гюнер Мюмюн - Щангата и Бейхан Шабан. След седми клас заминава да учи в Разград в спортна паралелка при олимпийския шампион по борба Хасан Исаев, който му помага да получи солидна закалка като борец. Той е неговият идол в борбата и успява да го научи на дисциплина, постоянство, упоритост и да постига винаги своята цел.

Още като ученик става четири пъти шампион на България при кадетите и юношите, участва в европейски първенства и става носител на награди от международни състезания. Образованието си продължава в ШУ „Епископ Константин Преславски“, където се дипломира като педагог по физическо възпитание и спорт. След това две години е учител в Паисиево и като треньор по борба подготвя млади състезатели.

През 2016 година Бехчет Хамид става един от основателите на спортния клуб по борба в Исперих, който носи името на Осман Дуралиев - Сребърния. Клубът бързо набира скорост и постига много добри резултати на републикански и международни състезания, в подготовката за спортните турнири активно участват тридесет и две деца.

Хамид винаги е бил със стремеж да се усъвършенства и да показва своето високо спортно майсторство на тепиха. В резултат на това четири пъти става шампион на България в различни категории по борба, бил е национален състезател и два пъти победител на Международните мазни борби в село Черна, Шуменска област.

Последната му извоювана голяма награда е от държавното лично първенство по свободна борба за мъже, което се проведе в Сливен миналия месец. Там исперихчанинът спечели бронзов медал в категория 97 килограма.

Амбицията на Хамид е да стане републикански шампион на предстоящото на 31 май във Враца републиканското първенство по свободен стил.

Спортистът признава, че голямото му желание е децата от клуба, които тренират сериозно, да продължат традицията и един ден да постигнат и да надминат успехите на известните борци от исперихската школа.

Като шампион Бехчет Хамид се чувства и в личен план - има подкрепата на съпругата си Елнар, а вече е и щастлив баща на момче на година и два месеца. Мечтата му е някога синът му Баран да продължи по неговия път.

Борецът се занимава с бизнес и постига успехи, благодарение и на качествата, възпитал спорта у него.

Сега следва задочно магистратура, последна година „Национална сигурност” в Шуменския университет.

Хамид е пример за това как с упоритост и всеотдайност се постига не само високо спортно майсторство, но и успехи в живота.

Ангел НИКОЛОВ