shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Група от ОУ „Ив. С. Тургенев” гостува на българското неделно училище в Барселона
04 February 2019

Педагози от ОУ „Ив. С. Тургенев”- Разград, водени от директора си Милена Орешкова, посетиха българското неделно училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Барселона.

По време на визитата си там преподавателите подариха на учениците от началния курс картички със символите на Разград, изработени от възпитаниците им в навечерието на празника на града. Всяка от тях бе придружена с пояснителен текст за илюстрираната културна и историческа забележителност, името, класа и адрес за кореспонденция на детето, което я е нарисувало.

04_02_2019_barselona-1.jpg

Контактът с директора и координатор на неделно училище в Барселона Стоянка Колева бе осъществен от началния учител в ОУ „Ив.С.Тургенев” Емилия Спасова като част от дейностите на учебното заведение по проекти за международно образователно сътрудничество. Срещата постави началото на бъдещо общо сътрудничество, споделяне на опит и полезни практики в работата и образователния процес, както и във връзка с чествания на националния и официални празници на България.

Неделното училище„Св.Св.Кирил и Методий” е създадено през 2009 година към Асоциацията за приятелство и сътрудничество България - Каталуния „Свети Георги” от група родолюбиви българи, които искат децата на наши семейства там да познават корените си, езика, историята ни.

Това е първото българско училище в Барселона, от тази учебна година то има и филиал в близкото градче Мойет дел Вайес, а на първи юни ще чества своята 10-годишнина.

В двете учебни заведения учат 120 българчета от подготвителна група до 12 клас, а екип от десет квалифицирани български педагози води в съботни дни занятия по български език, история и география на България по утвърдените от МОН стандарти, учебни програми, учебници и помагала.

За децата там родният език е сред общо четирите изучавани, наред с общообразователната подготовка по двата официални езика - испански и каталунски, и по английски, разказа Стоянка Колева. Макар някои от възпитаниците в „Св. Св. Кирил и Методий” да са деца на второ поколение български емигранти, те говорят родния си език, познават историята, традициите и празниците ни.

Как българчетата в чужбина празнуват националния празник 3 март и как го честват връстниците им тук - учениците от Барселона и от ОУ „Ив. С. Тургенев” в Разград ще си разкажат след месец в кореспонденция и онлайн връзка.

eTwinning общността е най-голямата платформа на училища в Европа, част от програмата на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+“.