shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Разпитали над 300 свидетели по делото срещу лекарите, пенсионирали здрави хора
04 February 2019

Над 300 свидетели са разпитани до момента по разследването срещу длъжностите лица от Разград, издавали пожизнени решения за инвалидност на здрави хора. Показания са дали и хората, които са ползвали фалшивите ТЕЛК-ове, за да получават неправомерно пенсии.

В хода на делото, по което Специализираната прокуратура работи от 2012 година, са били назначени и изготвени 17 комплексни експертизи, в това число и графологични.


04_02_2019_invalidi.jpgЗаключенията са използвани, за да се установи авторството на лъжливите медицински документи.

Става дума за много тежко дело, в този период от време е свършен голям обем от работа, обект на разследване са били доста хора, за част от тях не е установена вина и съпричастност. В момента се прецизират обвиненията и се изчакват последните доказателствени материали, които са изискани вчера /б.ред.-четвъртък/. Въпрос, няма да казвам на дни, на няколко седмици е нещата да приключат. По всяка вероятност делото ще се гледа в Специализирания наказателен съд, съобщи в петък за „Екип 7“ говорителят на Специализираната прокуратура Божидар Димитров.

Припомняме, че според справка от областната дирекция на МВР-Разград, за изминалите седем години служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ тук са разкрили 569 инвалиди-менте.

Информацията ни беше предоставена преди десет дни по наше искане, а от нея стана ясно, че щателната проверка на досиетата в НОИ през 2012 година е тръгнала след подаден до разследващите сигнал за лекар от разградската болницата, който е взимал по 4000 лева от хора срещу обещанието, че ще съдейства за пенсионирането им по болест.

В резултат на предприетите действия същата година са били установени 266 лица, които чрез използване на неистински документи са получавали пари за инвалидност без правно основание.

Голяма част от тях, ако не и всички, са вече осъдени и са възстановили неправомерно получените суми, а полицията продължава да открива нови и нови случаи.

Само установените при проверките от 2013 насам още 303-ма души са нанесли щети на държавата за общо 1 626 847 лева, получавайки средства по този начин.

Образуваното тук досъдебно производство, което трябваше да установи кои и колко са длъжностните лица, участвали в схемата, и действали ли са като организирана престъпна група, пък продължава да чака своя финал в Специализирана прокуратура – София.

Дали това не се е случило досега, защото става дума за много тежко и обемисто дело с огромен брой свидетели и експертизи, знаят само разследващите.

Дали това ще се случи точно сега, защото темата с ТЕЛК-овете доби национално значение и нова актуалност в последните дни, също няма да разберем.

Дано поне чакането да си е заслужавало и когато се стигне до съд, прокуратурата да успее да защити и докаже обвиненията, така че виновните лекари и служители да получат наказания.

Ще припомним, че през 2012 година по време на първото дело срещу инвалиди-менте, в Районен съд-Разград бяха разпитвани и медици и длъжностни лица. Те обаче твърдяха, че някой е подправил подписите им под ТЕЛК-овите решения. Адвокатите на подсъдимите пък разкриха пред журналисти, че според графолога, работил по експертизата на досъдебното производство, нямало съмнение, че са подписите са авторски.

Каква е истината предстои да видим.

Мила КЮЛЮМОВА