shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Новогодишният подарък на Диляра я изстреля в Брюксел
06 February 2019

В края на миналата година осмокласничката от Математическата гимназия в Разград Диляра Мустафа решава, че иска да започне да рисува на графичен таблет, след като от малка е изпробвала всякакви техники на рисуване – от моливи, до водни и акрилни бои. Точно по същото време научава от преподавателя си по информационни технологии инж. Терзиев за конкурс за рисунка на тема „България в Европа: минало, настояще и бъдеще“, обявен от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.


06_02_2019_dani-1.jpg06_02_2019_dani-2.jpg

Диляра разопакова преждевременно новогодишния си подарък – нов графичен таблет, усилено изучава техниката за работа с него, прави първата си рисунка и с нея се включва в конкурса.

Точно на Деня на Разград Диляра научава, че е спечелила конкурса на еврокомисар Мария Габриел и че ще участва в изложба в Брюксел. За „Екип 7“ момичето споделя: „Обадиха ми се на 28-ми януари по телефона и ми честитиха, че съм спечелила. Бях много щастлива. Развълнувана съм за пътуването си към Брюксел“.

Изложбата ще се открие на 20 февруари 2019 г. в Европейската комисия в Брюксел, когато комисарят организира тържество в навечерието на Националния празник на България. Диляра няма да пътува сама. В двете възрастови групи /8-9, 10-12 клас/ са отличени картините на общо 12 ученици от Хасково, Монтана, Варна, Велико Търново, Добрич, Перник, Кърджали. Диляра е единствената от Разградска област.

Освен голям талант, Диляра Мустафа е и голям патриот. Ето как разказва тя за картината „Времеви разговор“: „Идеята е, че всички в нея разговарят помежду си за техните времена. България в миналото е символизирана от момичето вдясно. Българската носия е голяма част от миналото на България и аз нарисувах момичето в традиционна българска носия. Чувства се горда със своето време, както и настоящето и бъдещето се чувстват горди със своето време. Тя символизира миналото на българския народ, дали хубаво или лошо. Но тя си е доволна и много горда със своето време. Настоящето е момчето. Той разказва за нещата, случващи се в настоящето, за всички подобрения спрямо миналото. Но въпреки това с интерес слуша за бъдещето, което разказва бебето и за миналото, което разказва момичето. Бебето с ентусиазъм разказва за бъдещето. Всички герои в картината съм ги нарисувала според времето, в което живеят. Например бъдещето е бебе, защото то все още ни предстои, миналото е най-голяма от всички, защото то вече премина, а момчето е тинейджър, защото олицетворява сегашните хора и е между миналото и бъдещето“.

В конкурса се включиха ученици от цялата страна. Техните творби бяха оценявани от авторитетно жури в състав: проф. д. изк. Петер Цанев - ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева - държавен експерт по информатика и информационни технологии към Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката, и проф. Станислав Памукчиев – член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници.


Дани КУМАНОВА


Седнала пред компютъра и таблета, Диляра казва: „Много благодаря на госпожа Даскалова от ОУ „Н.Й. Вапцаров“ и госпожа Димитрова от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, които много ми помогнаха да си подобря техниката на рисуване. А също така съм благодарна и на моята майка, която ме научи да рисувам още от малка и ме запали по изобразителното изкуство“.


Идеята на рисунката се разбира, ако я разглеждаш отдясно наляво. Миналото е момичето, настоящето е момчето, а бъдещето е бебето. Рисунката се нарича „Времеви разговор“.