shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Арестуваха д-р Мичев при спецоперация
06 February 2019

При специализирана полицейска операция, проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград, в понеделник беше задържан д-р Бранимир Мичев.

Белезниците щракнаха на ръцете на хирурга малко след 10.00 часа, а свидетели на акцията станаха десетки минувачи, тъй като действието се развиваше в градинката пред лекарските кабинети в ЕПЖБ-4.

06_02_2019_michev-13.jpg

Близо два часа разследващите, които пристигнаха на мястото с няколко служебни автомобила и подвижната криминалистична лаборатория, документираха установените при задържането факти.

В ранния следобед Окръжната прокуратура публикува на сайта си кратко съобщение за ареста, от което стана ясно че у д-р Мичев са били открити „компрометирани медицински книжа“.

06_02_2019_michev-15.jpg

Малко по-късно от пресцентъра на ОД на МВР-Разград информираха, че се касае за така наречените „жълти“ бланки, с които се изписват лекарствени наркотични вещества на пациенти, които се нуждаят от подобна терапия. В хода на операцията били извършени претърсвания и обиски на два адреса в Разград, стопанисвани от д-р Бранимир Мичев, както и на личния му автомобил.

По информация от окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров, задържането е извършено по сигнал за издаване на рецепти за високорискови вещества, основно морфин, с данните и на името на хора, които нямат нужда от тях. След отпускането им лекарствата се продавали на свободния пазар.

Вчера с разпореждане на наблюдаващия прокурор Емил Енчев задържането на хирурга беше удължено за срок от 72 часа. Предстои утре държавният обвинител да поиска от Окръжния съд в Разград да вземе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо д-р Мичев.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 Б, ал.5 във връзка чл.20 ал.3 от Наказателния кодекс. Текстът гласи, че лекар, който в нарушение на установения ред съзнателно предписва другиму наркотични вещества или техни аналози или лекарства, които съдържат такива вещества, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до три хиляди лева, като съдът може да постанови и лишаване от права да заема определена длъжност и да упражнява професията си. В конкретния случай обаче д-р Мичев ще отговоря пред съда за подбудителство на престъплението.

Очаква се лекарката, която той умишлено е склонявал да изписва рецептите, най-късно днес да бъде привлечена като обвиняема за извършителството.

Работата по документиране на престъплението продължава.

Новото обвинение е шесто поред срещу хирурга и второ подобно за последните осем месеца.

С постановление на Окръжната прокуратура от 5 юни миналата година той беше привлечен като обвиняем за това, че в периода от 7 януари 2016 до 8 март 2017 година в Разград, като лекар – специалист хирург и в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение, на публично място е придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Според прокуратурата той ползвал личните данни на свои пациенти и на тяхно име, но без знанието им, попълвал и подписвал жълти рецептурни бланки. С тях изписвал наркотичните лекарствени препарати, след което отивал в аптеката и ги купувал, като се подписвал и при получаването им.

Така успял да придобие 10 670 ампули морфин-хидрохлорид, две опаковки морфин и три оксикодон с по 50 таблетки в тях, всичко на обща стойност 13 803 лева.

Припомняме, че д-р Мичев вече има една влязла в сила условна присъда за теглене на пари от чужда дебитна карта, както и още три други висящи производства за разнородна престъпна дейност. Едното дело е за измама и подбуждане на вещо лице към даване на невярно заключение, другото е за обсебване на лекарства от разградската болница и за измама на пациенти и техни близки с цел набавяне на имотна облага. Третото е идентично с второто, но схемата е била реализирана във варненската болница, в която д-р Мичев вече не работи.

Независимо от изобилната съдебна справка на хирурга обаче, през юни миналата година съдът не уважи искането на прокуратурата да го задържи за постоянно и го освободи от ареста срещу парична гаранция от 4000 лева.

Според Наказателно-процесуалния кодекс мярка „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода, а доказателствата по делото сочат, че има реална опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление.

Дали съдът този път ще приеме, че вече има достатъчно основания да го задържи, ще стане ясно утре. Не е изключено обаче някакво ново обстоятелство да възпрепятства заседанието или да повлияе на решението на магистратите. По наша информация, след събитията от понеделник д-р Мичев е поискал да му бъде осигурена лекарска помощ. От вчера той е настанен в разградската болница и твърди, че е с комоцио, бил е прегледан и му се правят вливания със системи.


Мила КЮЛЮМОВА