Търсене

Начало Новини Съдът остави д-р Мичев в ареста
Съдът остави д-р Мичев в ареста
08 February 2019

След близо три часа и половина заседание и тайно съвещание, вчера следобед окръжният съдия Рая Йончева постанови постоянно задържане под стража за д-р Бранимир Мичев.

Налагането на най-тежката мярка за неотклонение беше поискана от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Разград Емил Енчев.


08_02_2019_mjarka-1.jpgС постановление от 4 февруари хирургът бе привлечен като обвиняем за това, че е подбуждал колегата си д-р Люба Николова да изписва лекарствени наркотични вещества на пациенти, които се нуждаят от подобна терапия.

При извършените лични обиски у него в понеделник били открити рецептурни бланки, издадени на имената Байрам Хасан, Христина Проданова и Емине Сабриева.

Пред разследващите д-р Мичев твърдял, че това са пациенти, оперирани от него, и ги е взел за да им ги предостави.

Двама от тях, които са намерени за разпит обаче - Проданова и Сабриева, - са заявили, че никога не са използвали морфин, нито имат лекарско предписание за това, стана ясно в съдебната зала вчера.

Според действащите разпоредби пък лекарствата, изписвани с „жълти“ бланки, трябва да бъдат получавани лично от пациента. Само в определени случаи се допуска това да бъде направено от трето лице, но то трябва да е упълномощено от нуждаещия се. В конкретния случай такива данни нямало.

Извършеният в понеделник обиск не е компрометиран, прецени още съдията като намери за неоснователни претенциите на адвокат Марин Марковски, който водеше защитата на д-р Мичев.

В крайния си акт съдия Йончева прие, че са налице кумулативните предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. На първо място, от събраните до момента доказателства можело да се направи обосновано предположение, че именно д-р Мичев е извършил престъплението, в което е обвинен.

Съдът реши, че няма опасност хирургът да се укрие. Вероятността да извърши ново престъпление обаче била реална - има влязла в сила присъда и няколко висящи производства, едно от които също е свързано с наркотични лекарствени препарати. Предвид професионалното му качество той има и достъп, и контакти с хора, които биха могли да му ги осигурят, мотивира се съдията и постанови постоянна мярка „задържане под стража“.

Заседанието по обжалване на решението беше насрочено за 12 февруари, като още в съдебната зала д-р Мичев заяви, че държи да присъства на делото в Апелативен съд-Варна.

Припомняме, че хирургът беше задържан в понеделник преди обяд при специализирана полицейска операция, проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград.

Акцията се разви в градинката пред ЕПЖБ-4, където лекарски кабинет има джипито д-р Люба Николова. Тя самата вече също е привлечена като обвиняема за извършителството на престъплението.

Това обвинение е шесто поред срещу хирурга и второ подобно за последните осем месеца.

 

Мила КЮЛЮМОВА