shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Богата програма за отбелязване на 150-годишнината на НЧ „Развитие 1869“
11 February 2019

С богата празнична програма най-старата светска институция в Разград – Народно читалище „Развитие 1869“, ще отбележи своя 150-годишен юбилей. Това стана ясно на пресконференция в петък, която дадоха председателят на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев, секретарят на НЧ „Развитие 1869“ Любомир Илиев и членът на настоятелството Стамен Матеев.


11_02_2019_razvitie-2.jpg

 

Така изглежда първата собствена сграда на НЧ „Развитие 1869“. Тя е завършена през 1891 г. В нея има театрален салон, две актьорски стаи, библиотека и бюфет. Парцелът е подарен от еснафските сдружения в града. За окончателното довършване на сградата е сключен ипотечен заем с БНБ, който е изплащан 20 години. Освен това сериозна сума е дарила Разградската постоянна комисия, събрани са дарения и от повечето местни търговци и еснафи.

 

11_02_2019_razvitie_2.jpgОще в началото бе подчертано, че читалището е едно от първите в страната и има дълбоки традиции и съществен принос за развитието на разградската общност.

През юбилейната година се предвиждат текущи и извънредни културни събития.

Ще споменем някои от тях. В Деня на Европа – 9 май, ще има концерт с участието на един от основните стълбове в художествено-творческите формации към читалището - хор „Железни струни“ /който навършва 115 години/ и младите таланти от класовете по пиано, цигулка и класическа китара.

На култовата българска дата 24 май НЧ „Развитие 1869“ ще направи специален подарък на разградчани. Съставите на читалището ще изнесат празничния общоградски концерт за отбелязване Деня на българската писменост и култура.

11_02_2019_razvitie_4.jpg

 

В Балетна школа към читалището повече от 100 деца на възраст от 6 до 18 години откриват тайните на балета и съвременните танци. Ръководител е Мария Керчева. Балетната школа е носител на множество награди от наши и международни конкурси. Само през миналата година малките грации завоюваха две първи награди от Националния конкурс за руска песен и танц, първа награда от Националния фестивал „Магията на танца“. Те впечатлиха организатори и публика и с участието си в международния фестивал „Магията на Венеция“ в Италия.

11_02_2019_razvitie_5.jpg

 

Детската формация „Елбетица“ обучава близо 70 деца на възраст от 4 до 14 години на български народни танци. Ръководител им е Жулиета Иванова. Тази формация е съвсем млада, съществува едва от 2017 г.

11_02_2019_razvitie_3.jpg

 

Младежката формация за театър „Импулс“ въвежда в тайните на актьорското майсторство 30 деца на възраст от 7 до 18 години. Ръководител им е актьорът Веселин Керемедчиев. Формацията е носител на Специалната награда от Националния фестивал „Малкият принц“ във Велико Търново, на първа награда от същия фестивал, на две първи награди за главна и поддържаща мъжка роля от Национален фестивал „Климент Михайлов“ в Русе.

11_02_2019_razvitie_1.jpg

 

В музикална школа „Илия Бърнев“ се обучават повече от 70 деца на възраст от 7 до 18 години, в специалностите пиано, цигулка, гъдулка, гайда, китара, барабани и пеене. Ръководител е Диян Денчев. Музикална школа е носител на наградата „Златен пегас“. Само през последните години талантите от школата спечелиха: втора награда от Международния конкурс „Ангелски гласове“ в Белград 2016, втора награда от Международния конкурс „Evro stars“ в Малта 2017 г, пет Първи и две втори места в Националния фестивал на Музикалните школи Пловдив 2017. През 2018 г. завоюваха: второ място в конкурса „Даворин“ в Белград, една първа, пет втори, една трета награда от Международния конкурс „Вива пиано“ в София, една първа, три втори, две трети и една специална награда от Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ във Велико Търново, както и „Гран При“ и три първи награди от XII Национален конкурс „Морско конче“ във Варна.

 

Една от най-интересните прояви ще бъде в Деня на народните будители – 1 ноември. Този голям празник ще бъде отбелязан по оригинален начин. На читалищната сцена /стария театър/ ще има театрално представление, представящо първите стъпки на театралното дело в Разград. Като самодейни актьори ще се изявят членовете на читалищното настоятелство, секретаря и публични личности от града. Те ще изиграят етюд от популярната през Възраждането пиеса „Многострадалната Геновева“.

Сред тях, като символ на приемствеността, своя актьорски талант ще демонстрират възпитаниците на Младежка формация за театър „Импулс“ с ръководител Веселин Керемедчиев. Те ще представят една от първите три пиеси, поставяни в Разград от основателя на читалището Димитър Хранов - „Мнимият болен“.

Официалната празнична програма ще завърши с общ юбилеен концерт на формациите към читалището, който ще се състои на 12 декември.

През годината предстоят още: фото изложба, разказваща за миналото и настоящето на читалището; ще се отправи покана към представителството на художниците в Разград, които празнуват своя 50-годишен юбилей, да подредят свои творби във фоайето на театралната сграда; във фоайето на стария театър ще се проведе и церемонията по награждаването на дейците на образованието и културата за 24 май; ще се издаде юбилеен сборник за историята на читалището, чийто автор ще бъде секретарят Любомир Илиев; ще се изработят юбилейни значки; ще се учреди специална награда – бронзов плакет л лика на Димитър Хранов.

За подобаващо отбелязване на 150-годишния юбилей, от НЧ „Развитие 1869“ се надяват на подкрепата на спомоществователи.

Банковата сметка на читалището е:

IBAN BG23TTBB94001519023173

BIC TTBBG22 SG Експресбанк – Разград


Димитър КИРИЛОВ