shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
В Плевен откриха изложба на разградския художник Максим Цанков
11 February 2019

В края на миналата седмица в зала „Камерна“ на ХГ „Илия Бешков“ в Плевен бе открита първата за 2019 година изложба в художествената галерия, озаглавена „Максим Цанков /1877- 1965/. Италианецът от Разград“. Експозицията включва 38 творби – живопис и рисунки от фонда на ХГ „Проф. Илия Петров“ в Разград.

11_02_2019_pleven-2.jpg

Освен местни художници, на откриването присъстваха плевенски ценители на изобразителното изкуство, музейни специалисти, галеристи, журналисти. В словото си галеристът Иван Велчев съобщи биографични данни за разградския художник, който е възпитаник на Академия Албертина“ - Торино.

Тази изложба е първото гостуване след повече от 20 години прекъсване на ХГ „Проф. Илия Петров“ в плевенската галерия. Както вече писахме, връзките между двете галерии бяха възстановени с изложбата в Разград, която бе открита в началото на януари, включваща илюстрации на Илия Бешков и негови ученици в български и преводни детски книги, историческа и възрожденска литература, световен епос, поезия и български фолклор.

 

Димитър КИРИЛОВ