Търсене

Начало Новини Нахапана от улично куче жена осъди Общината за 4000 лева
Нахапана от улично куче жена осъди Общината за 4000 лева
11 February 2019

74-годишна жена осъди Община Цар Калоян да й плати обезщетение за това, че е била нахапана от бездомно куче.

В гражданско дело пред Районен съд-Разград Мина Йовчева е претендирала вреди в размер на 5000 лева, а съдия Светлана Чолакова е уважила иска й за по-голямата част от сумата - до 4000 лева.


Недоволен от решението останал кметът на Цар Калоян и го е обжалвал пред Окръжния съд в Разград с тезата, че въпросното куче не е бездомно, а Общината е предприела всички предписани от закона действия по ограничаване и контрол на популацията на безстопанствените кучета.

След като се е запознал с материалите по делото, миналата седмица тричленен състав от окръжни съдии е потвърдил решението на Районния съд и то вече е в сила.

От него става ясно, че инцидентът се е случил на 24 септември 2017 година.

Около 11.00 часа същия ден Мина Йовчева вървяла по ул. „Гагарин“ към магазина, когато чула зад гърба си лай и се обърнала назад. Към нея се засилило голямо черно куче, което и преди била виждала да се разхожда като безстопанствено. То се нахвърлило отгоре ѝ, повалило я на земята и скочило върху гърдите ѝ. Започнало да я хапе по главата, насочило челюсти към гърлото й, но жената успяла да извърти глава и зъбите щракнали на ухото ѝ. Като го отблъснала то скочило на левия ѝ крак и я захапало силно за него. Пищяла, ритала, кучето я пуснало и се опитало отново да скочи на гърдите й, а тя само успяла да го удари с чантата си. През цялото време била на земята, животното не я оставяло на мира, било агресивно и не спирало да ръмжи.

От примката му, макар и трудно успели да я отърват две жени, които станали свидетели на случващото се на разстояние от около 60 метра и ѝ се притекли на помощ.

По лицето си Мина имала кръв и дупки от зъбите на кучето, а част от кожата й била отлепена, разказали свидетелките. Потвърдили и че кучето е безстопанствено, като обърнали внимание че е имало ушна марка.

След инцидента завели пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ в Цар Калоян да обработят раните ѝ, а от там синът ѝ я транспортирал до болницата в Разград, където останала на лечение и претърпяла хирургична интервенция.

Травмите ѝ били документирани от съдебния лекар д-р Диана Василева - рани на главата и до ухото с размери по 3-4 см, рани по двете подбедрици с големина 4-5 см, кръвонасядания и хематоми по различни части на тялото.

В хода на делото се установило, че близо два месеца след инцидента Мина не е можела да се грижи сама за себе си, а докато болките ѝ отшумят, минала около половин година. Днес жената все още носи белезите по тялото си, сънува кошмари, страхува се да излезе сама и започва да плаче когато чуе лай.

„Действително по делото са представени доказателства, че Общината е приела и изпълнява стратегия за овладяване на популацията на бездомни кучета на територията. В отчета за 2017 г. е посочено че са били заловени, кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани и с поставена маркировка над 30 броя бездомни кучета, като в Общината няма изграден приют за безстопанствени кучета, има изграден навес за временно настаняване на кучета. Това обаче не я освобождава от отговорността за вредите, нанасяни от тези кучета на гражданите, нападани и/или хапани от тях. Това е така, тъй като целта на всяка една въведена с нормативен акт правна норма е да поражда съответни полезни за обществото последици, постигайки определени цели, които в конкретния случай се изразяват в това жителите на общината да не стават жертви на агресията на популацията от бездомни кучета. Затова и следва да се приеме, че предприетите мерки биха били достатъчни да освободят общината от отговорност едва тогава, когато се преустановят инцидентите с нападения на кучета върху хора. Докато целта на закона не бъде постигната и хората и обществото, чиито интереси следва да брани Общината, продължават да търпят вреди, същата следва да поеме тежестта да ги обезщетява по реда на деликатната отговорност“, се посочва в съдебното решение.

С него Общината е осъдена да плати както 4000 лева за претърпените болка и стрес, така и 68.32 лева имуществени вреди – парите, които Мина платила за медицински услуги и консумативи.

Градската управа ще трябва да й възстанови и разходите за адвокатско възнаграждение и направените разноски на двете инстанции за общо 1306.40 лева.

Така инцидентът, при който е пострадала възрастната жена, ще струва на Община Цар Калоян общо близо 5375 лева без лихвите.


Мила КЮЛЮМОВА