Търсене

Начало Оживление Кубратско училище с урок за традицията на Заговезни
Кубратско училище с урок за традицията на Заговезни
08 March 2019

В салона на ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат бяха пресъздадени обичаите хамкане на халва и прескачане на огън по повод на настъпващия празник Сирни Заговезни. Традицията, съвместно с ученици, пресъздадоха гостуващи самодейци от читалище „Христо Ботев -1927“ в село Медовене с ръководител Руска Тодорова.

08_03_2019_sirni-2.jpg

08_03_2019_sirni-1.jpgОрганизатори на проявата бяха училищният клуб „Традиция и наследство на моя роден край“ с ръководител Иваничка Георгиева, преподавател по история и география, както и ръководството на учебното заведение.

Деца в народни носии поискаха прошка от възрастните, разказаха за обичая на този ден и опитаха от вкусната храна на софрата, приготвена по традицията от дядо и баба.

За здраве и късмет малки и големи прескочиха огъня, а накрая десетки присъстващи извиха кръшно хоро. За всички деца имаше много музика и лакомства.

„Искаме да възродим традициите, да запознаем децата с тези празници, защото те са част от нашето национално богатство и култура. Следващата традиция, която ще спазим и ще пресъздадем, е лазаруването“, каза Иваничка Георгиева.


Радослав СТОЙКОВ