shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Апелативният съд остави в ареста задържаните за наркооранжерията
13 March 2019

Апелативният съд във Варна потвърди постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража“ за петимата обвиняеми, съпричастни към промишленото отглеждане на марихуана в наркооранжерия, базирана в помещение под спортния салон на бившия завод „Диамант“.

След като се запознаха материалите по делата на разградчаните Иван Иванов /23 г./, Мирослав Костадинов /31 г./ и Сунай Алиев /38 г/, както и на Пламен Колев /34 г./ от Сливен и Пламен Ковачев /32 г./ от село Казашко, Варненско, магистратите прецениха че основанията за ареста им са налице.


Мъжете бяха прибрани за постоянно зад решетките с определения на Окръжния съд в Разград от 27 февруари.

Те се разследват затова, че в периода от 1 декември 2018, а Сунай от юли миналата година до 24 февруари 2019 година, в Разград и в съучастие като съизвършители произвели и държали наркотични вещества с цел разпространение. За същия период и отново в съучастие засели девет растения от рода на конопа.

Припомняме, че работата по досъдебното производство е започнала още миналото лято, а наркооранжерията бе атакувана и разбита от полицията на 24-ти миналия месец.

В професионално оборудваното помещение, което е било наето посредством официално регистрирана фирма, бяха намерени девет саксии с канабис, достигнали зрелост, както и 500 грама марихуана, подготвена на продажба. За да не се разнася специфичната миризма на конопа, стените и прозорците били изолирани с фибран и опаковани с плътни найлони.

В хода на последвалите процесуално-следствените действия бяха иззети още електронна везна, семена, гриндер за мелене на конопа, компютри и флашки, както и още 10,2 грама канабис, разпределен в дози.

Според разследващите целта на организаторите на наркооранжерията била да затворят производствения цикъл – от засяването на семената до продажбата на готовата марихуана. Още при първите обиски на имоти и два автомобила в Разград и други населени места бяха намерени множество оръжия. От Пламен Колев беше иззет боен пистолет със заличени номера, от Мирослав - картечен пистолет с патрони, а пневматична пушка бе открита в помещение, обитавано от Сунай.

Вчера защитниците на обвиняемите са оспорили наличието на доказателства за обосновано предположение, че мъжете в съучастие са отглеждали марихуана, предназначена за разпространение.

Апелативният съд обаче намери претенциите им за неоснователни. Установено било по безспорен начин, че водеща роля в съучастническата дейност е имал Сунай. Той наел помещението, финансирал техническото оборудване на наркооранжерията, наемането на хора за дейността, държането и разпространението на дрогата. За всеки един от обвиняемите пък имало данни, че поддържа контакти с криминално проявени лица.

Според разследващите, за Иван Иванов разпространението на дрога е била основният източник на доходи. Мирослав, за когото няма данни за постоянно местоживеене, е донесъл през декември семена за засяване в оранжерията. Изобилие от данни има и за криминалната дейност на Пламен Ковачев, който също осигурявал семена „за посев“, от години бил наркозависим, занимавал се с разпространение на забранени от закона вещества, с лихварство, имал висящо дело, но не и постоянен адрес.

Пламен Колев пък оказал компетентна помощ за отглеждането на семената в нарколабораторията. За него има данни, че се занимавал със сводничество, с разпространението на наркотици и често сменял адреса на който живее.

Преценката на всички тези факти, материали и свидетелства обосновават и извода, че всеки един от петимата има опасност да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление, реши Апелативният съд. Определенията, с които арестите им са потвърдени, не подлежат на обжалване.