Търсене

Начало Новини По 25 случая на домашно насилие установяват в Спешна помощ на година
По 25 случая на домашно насилие установяват в Спешна помощ на година
13 March 2019

 

 

Средно по 24-25 случая на домашно насилие се установяват в Центъра за спешна медицинска помощ на година. Това съобщи ръководителят на институцията д-р Николай Йоцов на заседание на оперативния екип към Областния съвет за превенция на домашното насилие в Разград.

 

 

 

Той апелира при обаждания на тел. 112 да се диференцират случаите на домашно насилие от криминалните престъпления.

Драгомир Златев от Областната служба „Изпълнение на наказанията“ към Главната дирекция съобщи, че се забелязва бум на съдебните решения по Закона за защита от домашното насилие. В периода 2015-2018 г. през институцията минали шест съдебни акта с наложени пробационни мерки по този закон, а само от началото на тази година на пробация заради насилие са взети шест души. Две от решения са на Районен съд-Разград, едно е на съда в Кубрат, а останалите са на Районен съд-Исперих и касаят едно населено място в община Самуил.

На заседанието д-р Камелия Станева от РЗОК-Разград пое ангажимент да изпрати до джипитата напомнителни писма за възможността жертвите да получават подкрепа в Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград. Тя предложи да стартира широка информационна кампания във връзка със стъпките, по които пострадалите трябва да преминат.

Екипът обсъди подготовката за годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие, който е първия по роди си в страната. То ще се проведе през април, а за участие в него е поканен министърът на правосъдието Цецка Цачева. Предвижда се тогава да бъде утвърден Годишен доклад за дейността на съвета, да бъде представен моделът на междуинституционално сътрудничество и екипна работа от 2016 г. насам, както и да се търси подкрепа за функционирането на Кризисен център за жертви на домашно насилие.

На заседанието бе обсъдена и липсата на специализирани програми за извършители на домашно насилие, като част от мерките за прилагане на наказанието „пробация“.

Срещата бе открита от губернатора Гюнай Хюсмен, а работната й част ръководи заместникът му Евгени Драганов.