shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Картините от вълна на Дили Бозаджиева оживяха в столицата
13 March 2019

 

Дизайнерът Дили Бозаджиева от Разград представи в София новия си арт проект „Красотата на традицията оживява“.

Ценителите на изкуството видяха изложба с 20 нови творби от мериносова вълна на авторката, вдъхновени от българския фолклор и народни обичаи. Посетителите разгледаха платната, в които чрез техниката иглонабиване е вградена живата вълна.

 

 

Акцент в светското събитие бяха шестте красиви дами, облечени в народни носии, които пресъздадоха образите от картините „Плам“, „Блян“, „Скрит вопъл“, „Устрем“, „Мечтание“ и „Дихание“.

Жените от платната от вълна оживяха пред очите на присъстващите, а коафьорът Владимир Атанасов направи прически на моделите, съобразени с фолклорната им визия.

Изложбата имаше синкретичен характер, обединявайки художествените произведения с модната и музикалната линия.

Събитието прерасна в спектакъл с участието на Ралица и Динко Атанасови от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Петрозара Порязова – възпитаник от школата на Мими Иванова и Развигор Попов. Специален гост на изложбата беше актрисата и певица Ралица Ковачева – Бежан, която изпълни традиционна шопска песен.

Дили Бозаджиева е единственият артист, който създава картини от вълна, от които струи мекота, естетика и тоново обогатяване, постигнато чрез естествения материал.

От две години дизайнерката изразява своята сетивност и творчески заряд като създава платна от мериносова вълна, които представи и на международната сцена.

Авторката реализира редица изложби в Европа, а този месец ще покаже произведенията си пред ценителите на изкуството и в Истанбул.


Антония ДИМИТРОВА