Търсене

Начало Новини Разградските симфоници с уникална премиера в София
Разградските симфоници с уникална премиера в София
13 March 2019

Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ и Театрално-музикален център - Разград претворяват едно от най-емоционалните музикални произведения, посветени на Спасителя, по музика на Хайдн. Диригент е Левон Манукян, сценарий и мултимедия – Юлия Манукян.

Ораторията „Седемте последни думи - по музика на Йозеф Хайдн“ ще бъде представена на 15 март от 19 часа в криптата на „Свети Александър Невски“, а на 17 март, неделя, от 11 часа в Общински културен център – Разград.

13_03_2019_nevski1.jpg13_03_2019_nevski.jpg

Разградската филхармония претворява едно от най-емоционалните музикални произведения, посветени на Спасителя. Това е наистина уникална творба, посветена на последните думи на Христос, които той изрича преди да напусне земния си живот.

Идеята на ораторията „Седемте последни думи на нашия Спасител на Кръста“ и осъществяването ѝ са оригинални и впечатляващи. Ето думи на самия композитор по повод на появата ѝ през 1801 година:
„Изминаха около 15 години, откакто един каноник от Кадис ме помоли да съчиня инструментална музика върху 7-те фрази, които Исус произнася на Кръста. Задачата ми – да съчиня 6 бавни части и само една бърза, при това да не уморяват слушателите – се оказа нелека задача. Скоро се убедих, че не мога да се вместя в предписаното ми време и създадох композицията така, както я чувствах и както ми диктуваше Бог. Всяка фраза и всеки звук преминаха през сърцето ми, затова вярвам, че ще докоснат със същата сила и всички, които я възприемат и изпълняват“.
Междувременно ръководствата на Театрално-музикалния център и на ПФК „Лудогорец“ вчера обявиха съвместен мениджърски проект във връзка с концерта „Седемте последни думи“ в Разград в неделя и предстоящия мач със „Септември“ /София/ в събота.

Посетителите на двете събития ще ползват отстъпки до 40 на сто при покупка на билети – 6 лева за място в блок на сектор „В“ на „Лудогорец арена“ и 6 лева за представлението по музика на Йозеф Хайдн в залата на Общинския културен център в Разград.