shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Поетесата Емилия Пройнова се представи в Островче
15 March 2019

„Вдъхновявам се от любовта, от светлината във всичките ѝ аспекти“ - изтъкна разградската поетеса Емилия Пройнова на представянето на стихосбирките си в село Островче. Там тя за пръв път представи и най-новата си книга - „В точката на жажда“. Събитието бе организирано от Регионалната библиотека, местното читалище „Слънчев лъч – 1902“ и клуб „Слово“ към ЦПЛР-Център за ученическо техническо и научно творчество.

15_03_2019_poetesa.jpg

По покана на Димитър Петров от Библиотеката и Хриска Гамишева – секретар на читалището, като член на клубовете „Репортери“ и „Слово“ на ЦПЛР-ЦУТНТ имах честта да присъствам на литературната среща.

„Чаровна и лъчезарна жена, талантлива поетеса и добър човек“ – така Веселина Йотова от ЦУТНТ започна представянето на поетесата, а аз проведох интервю на живо с нея, в което тя сподели свои спомени, преживявания, емоции. След това прочетохме нейни стихове.

Пройнова пък прочете свои нови творби. Сподели, че е учителка, защото ѝ харесва да общува с деца, да им помага и да ги напътства. Едно нейно изказване много ме впечатли. „Ако човек падне седем пъти, трябва да стане осем“.

На въпрос как пише толкова хубави стихове, с такива образи и изразни средства, тя отговори, че много чете - всякаква литература. Като член на Федерацията на жените, Добринка Монева пожела да сподели за участието на поетесата в последното издание на конкурса „Поетичните хоризонти на българката“. В него Емилия Пройнова завоюва второ място и наградата на Федерацията на жените. Монева посочи, че е имало над 100 участници с над 400 творби, но че стиховете на Пройнова са направили на дамската организация най-силно впечатление по образност, нежност, дълбочина на изказа и че е заслужила най-много тяхната награда.

Не един път съм посещавала това село при участието на клубовете ни в различни събития. Изненадана съм, че в едно малко селце се пазят и ценят традициите, че се развива такава богата култура и че тези възрастни хора могат да бъдат пример за нас, младите!

 

 

Николета НИКОЛОВА

11 клас, Клуб „Репортери“ към ЦУТНТ