shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.06.2019 г.
ekip7-small-2019-6-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Цялото ръководство на „Америка за България“ – на тур в областта
12 April 2019

Празник на мултиетническото и междуконтинентално приятелството, на добрата кауза и на надеждата, че децата ще спасят света. Така накратко може да бъде описана визитата, на която в сряда тук пристигна цялото ръководство на Фондация „Америка за България“.

Нито лошото време, нито дупките, с които е осеян пътят към Сейдол, попречиха на 22-членната делегация да пристигне за откриването на Изнесения център за обучение по природни науки към местното ОУ „Виделина“.

12_04_2019_amerikanci_2.jpg

Той е създаден по проект, одобрен и финансиран по програмата „Училища на бъдещето“, като трансформацията му от навес в модерно оборудвана зала за образователни и изследователски дейности е струвала 50 000 лева.

40 000 лева от тях са били осигурени от Фондация, а останалите 10 000 лева от приятели на училището.

12_04_2019_amerikanci_3.jpg

В градината на Музейния комплекс на учебното заведение, където е ситуиран и новият център, програмата за откриването изгледаха председателят на Управителния съвет на „Америка за България“ Крис Матлън, президентът на Фондацията Нанси Шилър и членовете на борда на директорите, повечето придружавани от съпругите и съпрузите си. Тук бяха и изпълнителният директор на организацията Десислава Тальокова, както и програмните директори Надя Захариева, Виолета Недева и Наталия Митева.

12_04_2019_amerikanci_4.jpg

Народни танци, по време на които момък в носия развя българското и американското знаме, рецитали и хорови изпълнения на дечицата от училището гостите документираха с телефоните си, а на удивлението им от столовете в градината се наслаждаваха хора от няколко етноса, все жители на Сейдол.

Америка за България“ стана Америка за Сейдол! Времето лети, но това, което правите за нас и имената ви ще останат завинаги“, емоционален беше в словото си директорът на ОУ „Виделина“ Динко Христов и увери благодетелите, че центърът ще може да се ползва не само от негови възпитаници.

12_04_2019_amerikanci_1.jpg

А какво се случва вече в часовете по природни науки, гостите видяха на живо. В обучителната зала влязоха леко притеснени от окаляните си обувки – не защото си бяха развалили визията, а от неудобството, че ще изцапат. Зрелищното шоу, което учениците бяха подготвили обаче набързо ги разведри. И с присъщата за американците широка скроеност, те се включиха в химичните опити, за да разберат как с веро и вода могат да запалят ръцете си без да изгорят.

Надявам се да има повече такива директори - инициативни, извън матрицата, благодарение на които в училище децата да получават знания, умения и отношение. Нещата тук са на много високо ниво и аз ще препоръчам други директори и преподаватели да посещават ОУ „Виделина“ по новата ни национална програма „Иновации в действие“, за да взаимстват опит“, коментира за „Екип 7“ заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която бе гост на събитието. Тя съобщи, че се е ангажирала да осигури лаптопи за нуждите на училището, както и да провери какви са възможностите за предоставяне на школски автобус, тъй като в ОУ „Виделна“ се обучават деца от шест населени места.

Заместник областните управители Евгени Драгантов и Нурие Црънгалова, директорът на РИМ-Разград Галена Радославова и екипът й, шефът на ОД на МВР старши комисар Ивайло Йовчев и кметове от общината също уважиха откриването.

След близо два часа, прекарани в училището в Сейдол и след като опитаха българска погача и баница, гостите от Фондацията потеглиха към следващата спирка във визитата си – ОУ „Васил Левски“ - Разград, където ги очакваше не по-малко интересно посрещане.

В мултифункционалния център „Време за приключения“, изграден с 200 000 лева, 75 % от които по програмата на Фондацията, на отличен английски самите ученици им обясниха върху какво работят в модерните си класни стаи.

Деца от 1 до 7 клас и техните преподаватели направиха презентации на клубовете по роботика и йога, предприемачество, програмиране, физика и астрономия, интерактивни и приобщаващи техники за работа.

Гостите видяха как наедно с учениците роботи застават в пози асана по компютърна команда, зададена от второкласници. Закупиха си сувенири, изработени от малките таланти, които обявиха че сумата от продажбите ще отиде в „Обществен дарителски фонд за Разград“, подкрепян от Фондацията. 9-годишни кулинари и ученици - изпълнители на класическа музика, акомпанирани от самия Хари Ешкенази бяха сред останалите изненади за американците.

Те посетиха и демонстративна тренировка на новата школа „Вълци-Разград“, подпомогната от „Америка за България“ чрез Обществения дарителски фонд. Малките баскетболисти така бързо завладяха гостите с ентусиазма си, че минути по-късно стрелба кош вкара самата Нанси Шилър.

Доволни от това, че любимият на американците спорт е обединил местната общност и подрастващите, гостите се отправиха към кинозалата на училището. Там бяха посрещнати с атрактивен танц, изпълнен от второкласници, а после се включиха в дискусионния панел „Училищни лидери“, който събра заедно целия колектив на училището, ученици и родители.

За трети път съм в училище „Васил Левски“ в Разград. Силното лидерство на директора Диана Първанова и работата на нейния екип помогнаха много в града да се създаде истинска общност от съмишленици, които работят за децата и тяхното бъдеще, заяви президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

В рамките на годишното си посещение в България, в сряда следобед групата се раздели на два лъча. Мъжете посетиха „Амета холдинг“, създадена преди близо 25 години с инвестиция от САЩ. Там ги посрещна изпълнителният директор на фирмата Любо Лозанов, който е и член на Борда на директорите на Фондацията.

Дамите от делегацията пък се отправиха към Етнографския музей в Разград. Там групата за автентичен фолклор от село Топчии и Детска танцова школа „Хорце“ представиха капански песни, танци и обичаи, след което гостите разгледаха залите на музея.

Дългият и ползотворен ден завърши с тържествена вечеря в хотел „Cartoon“, в която се включиха и представители на Обществения дарителски фонд за Разград.

Мила КЮЛЮМОВА