shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Разградската филхармония и Криско – с нов прочит на БГ естрадата
14 April 2019

След уникалната премиера в криптата на „Св. Александър Невски“, Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ и Театрално-музикален център - Разград готвят нов неочакван проект.

Провокативният музикален спектакъл, в който симфоничното звучене ще се смеси с модерната музика е озаглавен „Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика“.

Концерт-спектакълът ще е под диригентската палка на маестро Левон Манукян, който е и автор на аранжиментите, а премиерата е на 3 юни в Летния театър на Варна.

15_04_2019_krisko_2.jpg

Тодор МАДОЛЕВ:

Криско е завършил Консерватория, а Манукян е най-успешният диригент


15_04_2019_madolev.jpgТази реакция я очаквахме. Завиждат ни за това, че пълним салоните. Не знам как може да даваш оценки, когато ти самият не правиш нищо. А и трябва да имаш аргументи, когато говориш така. Криско е завършил консерватория, той е един добър певец и успял музикант, а това е възможност като творец да се развие пред публиката. Да, има своя ниша и пошли текстове, но също така има и добри песни. В случая ще представи свои подбрани неща, както известни песни на други български изпълнители. Все още не ги обявяваме, тъй като продължаваме да договаряме, а и предстои да се платят авторски права.

Защо трябва да обиждат Левон Манукян, та той е най-успешният диригент?

Ние не сме някаква затворена група, а Театрално-музикален център. Има театър, има естрада. Синкретичното изкуство побеждава в целия свят. С този проект искаме да покажем на хората нещо различно, нещо красиво. На концертите ще има публика, включително и такава, която никога не е виждала и не чувал симфонична оркестър. Нима това е лошо?

На хората, които злословят, мога да кажа че лоша реклама няма. Нека си говорят, така само повече хора ще научат за проекта ни.

Непрекъснато търсим иновативното. А и в крайна сметка, за да съществуваме ние трябва да сме на колела. Имаме 2-3 пъти повече разходи от Софийския театър, но както виждате сме в добра кондиция и стоим по-добре други градове. Оставени сме сами да се борим за оцеляването си и го правим. Аз съм специалист предприемач и преценявам, че това е начина да се случат нещата, да успеем да се съхраним и да се развием.

Следват откритите сцени в Бургас /5 юни/, Плевен /10 юни/, Пловдив /24 юни/ и Добрич /27 юни/.

„Днес съм на прага на следващото голямо предизвикателство заедно с колегите ми от Филхармония „Димитър Ненов“ – един великолепен екип от ентусиазирани музиканти, с които заедно поемаме риска да представим нашия нов и за мнозина вероятно неочакван проект: „Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика”. Тези от вас, които не обичат да слагат предварително „етикети” на изпълнителите и не подхождат с предубеждение към тях, могат да ни се доверят и да споделим заедно това наше начинание.

Ще имате възможност да видите и чуете един по-различен Криско – под съпровода на симфоничен оркестър и подбран репертоар от най-емблематичните поп- и рап- песни от последните 20 години в българската музика“, написа преди дни в профила си в социалната мрежа Манукян и буквално взриви културната общност с идеята си, а реакциите бяха от „осанна“ до „разпни го“.

Оказа се, че негативните коментари са били очаквани от авторите на проекта, те обаче имат своите аргументи защо концерт-спектакълът, който готвят, си заслужава да бъде чут и видян.

15_04_2019_krisko.jpg

Билети вече се продават в мрежата на Eventim. Какво стои зад необичайния проект, за „Екип 7“ разказа директорът на Театрално-музикален център - Разград Тодор Мадолев.


Мила КЮЛЮМОВА