shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Кубрат отрязан от света - без автобуси за Разград и Варна
10 May 2019

Жители на Кубрат масово недоволстват, че от няколко дни нямат възможност да пътуват с обществен транспорт до Варна и Разград тъй като автобусите, които от години изпълняват тези две линии, просто не се появяват на автогарата в посочените за това часове. До морската столица по разписание има един курс дневно, а до Разград и обратно – четири.

10_05_2019_avtogara_kubrat.jpg

За да стигнат до двата града, хората разчитат на близки и познати, а в краен случай прибягват и до таксита, като се комбинират по няколко души ,за да поемат високата цена.

За да разберем каква е причината за автобусната криза и кога тя ще бъде разрешена, се обърнахме към експерта по транспорт в Община Кубрат Айдън Касим. Той съобщи, че от началото на май превозвачът, който изпълнява обществената поръчка - „А Транс – 99“ ЕООД – Разград с управител Зюхтю Зюхтю, едностранно и без предупреждение се отказал да изпълнява линиите, което е длъжен да прави до 15 юни, когато изтича договорът му. На въпрос как ще са последствията за нелоялния превозвач, Айдън Касим отговори, че това е в компетенциите на общинските юристи. Той уточни, че има потенциален кандидат да изпълнява линиите до обявяването на нов конкурс. Очаква се областният управител Гюнай Хюсмен да разреши временното възлагане на автобусните линии.

Всъщност това не е прецедент автобусен превозвач да се откаже самоволно от изпълнение на обществена поръчка. Преди няколко години това направи фирма „Автобустранс“, на която бяха възложени повечето от линиите от общинската, областната и републиканската транспортна схема. Не знаем какви санкции са наложени тогава на „Автобустранс“ с управител Боян Минчев. И да ги е имало, те явно не са били респектиращи, щом като и зетят на Минчев - Зюхтю, направи сега същото.


Димитър КИРИЛОВ