shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Ученици от ОУ „И. С. Тургенев“ проведоха специален урок за 9 май
13 May 2019

В часа по гражданско образование учениците от IV „б“ клас на ОУ „И. С. Тургенев“ - Разград отбелязаха Деня на Европа по интересен и атрактивен начин. Димитър Петров от Регионална библиотека проведе часа със специално направена презентация за случая. В него имаше игра, викторина и отговори на представените предварително интересни факти за годините, през които отделни страни или група държави са влизали в Евросъюза.

13_05_2019_urok.jpg

За това кога и как България се е присъединила. Какво представлява днес Европейският съюз, какви са основните му институции и къде се намират.

Учениците научиха много любопитни неща за символите на ЕС. За знамето със звездите. За Европейския химн „Одата на радостта“, която е фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, композирана през 1823 година. Той става символ на Европейския съюз през 1985 година. За началото, предложено още от Виктор Юго през 1851 година, и за приятелството между големия писател и Тургенев, патрон на училището.

Децата бяха информирани и кои азбуки са официални за съюза и колко милиона население има. Още за края на Втората световна война, на подписването на първия договор от Робер Шуман и за разрушаването на Берлинската стена. Учениците задаваха много въпроси и накрая получиха подарък карта на ЕС от библиотекаря.