shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Наградиха победителите в Националния хумористичен конкурс в Кубрат
13 May 2019

За дванадесети път втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна и Турция. На тържеството бяха наградени победителите в Дванадесетия национален хумористичен конкурс "Кубрат 2019". Той бе организиран от Община Кубрат, Българско национално радио - програма "Христо Ботев", НЧ "Св. св. Кирил и Методий - 1891" и Клуб на хумориста "Жарава" в Кубрат.

13_05_2019_humor1.jpg

Присъстваха кметът на общината Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, директорът на Дирекция "Специализирана администрация" Стефан Калинов, началникът на отдел "ПКТУО" в общината Здравко Вутов, членът на журито Ириен Трендафилов, членове на общинската управа, общински съветници, много творци, граждани.

13_05_2019_humor2.jpg

Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на Клуба на хумориста "Жарава" - Кубрат. Това сториха Кин Стоянов, син на Радой Ралин и Васил Сотиров - носител на първа награда в раздел "Кратки сатирични форми".

Във фоайето на читалището беше открита обща изложба на карикатури на тазгодишни участници в конкурса. Връчени бяха наградите на победителите в раздел "Карикатура".

След това тържеството продължи в ритуалната зала на читалището. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Георги Василски - дългогодишен член на журито и на напусналият ни на този ден известен разградски творец и почетен член на "Жарава" Дулинко Дулев. Раздадени бяха наградите на победителите в разделите "Кратки сатирични форми" и "Стихотворение или кратък хумористичен разказ".

В рамките на конкурса се проведе и представяне и обсъждане на книгата "Дебили - недраги" на Георги Кушвалиев от София - миналогодишен победител в раздел "Кратки сатирични форми". В ритуалната зала бе подредена изложба от шаржове на световно известни личности, български певци, артисти и сатирици на Йовчо Савов /с първа награда за карикатура през 2014 г./. Той е и художник на книгата. Събитието бе представено от Кин Стоянов, който е и организатор на тази проява. Авторът и художникът говориха за идеята и създаването на книгата, а Георги Кушвалиев прочете някои от своите епиграми. След това всички желаещи получиха книгата с автографи на авторите.

Имаше кратка концертна програма от певци и групи към читалището в града. Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци и сувенири. Накрая по традиция всички се забавляваха до късно в местно заведение в Кубрат.


Светломир КИРОВ