Търсене

Начало Новини Областният управител ходи на освещаването на църквата „Свети Георги“ в Одрин
Областният управител ходи на освещаването на църквата „Свети Георги“ в Одрин
15 May 2019

Областният управител Гюнай Хюсмен присъства на тържественото освещаване на новото златно кубе и златен кръст на българската църква „Свети Георги“ в Одрин. Посещението му бе по покана на Генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев.

 

15_05_2019_odr_5.jpg

Православният храм е първата в Тракийския регион на Република Турция българска църква, възстановена със средства на българската държава в най-новата ни история. Ремонтните дейности в нея са извършвани поетапно от 2004 година насам, те са на обща стойност 350 000 лева.

15_05_2019_odr_4.jpg

Последният етап е изработване на позлата на купола с монтиране на керамични икони на четиримата евангелисти и въздигане на нов златен кръст, това е извършено през тази година, стойността на тези дейности е 22 000 евро. С тях приключи реставрацията и реконструкцията на църквата, която е символ на българщината в Одрин и притегателен център за практикуващите поклоннически туризъм.

Освещаването на храма бе извършено от Старозагорския митрополит Киприан в присъствието на български народни представители, посланикът на България в Турция Надежда Нейнски, областни управители и граждани.