Търсене

Начало Новини Със състезание по химия отбелязаха 150-ия рожден ден на Менделеевата таблица
Със състезание по химия отбелязаха 150-ия рожден ден на Менделеевата таблица
15 May 2019

Състезание по химия, организирано от ПГХТБ „Мария Кюри“ - Разград и посветено на 150 години от създаването на периодичната таблица, събра в понеделник ученици от основни училища от областта.

Седмокласници от пет училища, разпределени в тричленни отбори, се включиха в образователната надпревара.

15_05_2019_himia_2.jpg

Знанията и уменията им бяха проверявани в три кръга и бяха оценявани от жури в състав: Галина Пенева – експерт в РУО-Разград, доц. д-р Теменужка Хараланова от Филиал-Разград на Русенски университет и Петя Енчева.

Най-голяма тежест в оценката имаше резултатът от първия кръг, в който участниците трябваше за 3 минути да изразят с химични уравнения свойствата на елементи от IA и VIIA - група. Във втори кръг се оценяваха практическите умения на участниците, които за задача да разпознаят с помощта на лакмусова хартия и фенолфталеин разтвори на киселина, основа и вода, поставени в три бехтерови чаши пред тях. Най-занимателен бе трети кръг, в който отборите редиха пъзели на Менделеевата таблица.

Докато участниците работеха, домакините от ПГХТБ „Мария Кюри“ запознаваха гостите на празника с любопитни факти за Менделеевата таблица. Накрая имаше и сладки награди за хора от публиката, които участваха в решаването на кръстословица с химични термини.

Най-добре със задачите се справиха учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ - Разград и ОУ „Ив. С. Тургенев“, на второ място журито класира тимовете на ОУ „Христо Ботев“ - Исперих и ОУ „Отец Паисий“ - Разград, а на трето – ОУ „Паисий Хилендарски“ - Езерче.

Заместник областният управител Евгени Драганов и директорът на ПГХТБ „Мария Кюри“ Стойчо Стоев връчиха наградите на капитаните на отборите. Драганов призова кандидат-гимназистите да предпочетат Разградска област, когато правят избор на училище, в което да продължат образованието си. Той поздрави организаторите за интересното състезание, което се превърна в празник за участниците.