Търсене

Начало Новини Увеличиха наказанието на осъден за фатална катастрофа с две жертви
Увеличиха наказанието на осъден за фатална катастрофа с две жертви
15 May 2019

След дълга разходка между инстанциите, дело за фатална катастрофа край Исперих, приключи повторно в Апелативен съд – Варна с по-висока присъда за обвиняемия.

За тежкото произшествие, при което през лятото на 2015 година загинаха разградски полицай и негов приятел, пред Темида отговаря 48-годишният Васил Генов.

15_05_2019_katastrofa.jpg

Процесът започна през април 2016 година, година по-късно Окръжният съд в Разград осъди Генов на 3 години затвор и 6 години лишаване от право да управлява моторни превозни средства.

Катастрофата, за която Генов се сдоби с обвинение, стана на изхода на Исперих в посока Разград на 18 август. Близо до пункта на КАТ при опасно изпреварване управляваната от обвиняемия „Ланчия Либра“ блъсна челно „Ситроен“, шофиран от 57-годишния служител на Областната дирекция на полицията Денчо Станев.

Заедно със Станев в колата пътуваха съпругата му и приятелско семейство от Малко Йонково.

При удара полицаят загина на място, а 57-годишният му спътник Ахмед Чолаков, който бе на задната седалка, получи тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на лекарите, по-късно също издъхна.

При катастрофата пострадаха и съпругите на двамата мъже, както и майката на Васил Генов.

Обвинението срещу него бе за причиняване на пътнотранспортно произшествие по непредпазливост, довело до смъртта на двама души и до леки телесни повреди на още трима.

Прокуратурата твърдеше, че Генов е извършил единайсет нарушения на Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му, които са довели до челния удар. Съдът обаче го призна за виновен само за част от тях.

Така постановената присъда беше оспорена пред Апелативен съд-Варна от всички страни в процеса, през декември 2017 година втората инстанция увеличи наказанието на Генов -

лишаване от свобода не 3, а 4 четири години, и лишаване от право да управлява МПС за срок от 7 години.

Осъденият обжалва пред ВКС, който през юли 2018 година прие, че в решението на ВАС са били „допуснати нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в противоречивост на съдържанието на съдебния акт и неясна воля на съда за постановеното от него относно параметрите и тежестта на ангажираната наказателна отговорност на подсъдимия“. На това основание делото беше върнато за ново разглеждане от друг състав на ВАС от фазата на съдебното заседание.

След повторното разглеждане, новият състав на Апелативен съд е постановил идентични изменения в наказанията – 4 години затвор и 7 години лишаване от правоуправление.

И това решение не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред ВКС.

Мила КЮЛЮМОВА