Търсене

Начало Новини Млади американци гостуваха на езиков семинар с чеверме в Черковна
Млади американци гостуваха на езиков семинар с чеверме в Черковна
15 May 2019

11 май 2019 година се оказа един хубав ден. Независимо че неотдавна разградското село Черковна получи отказ за побратимяване от кмета на Чикаго, този ден то бе посетено от 11 млади американци, единият от които все пак бе от Чикаго. Тук, по линия на образователния обмен, бе проведен изнесен квалификационен семинар, съвместно с катедра „Английски език“ на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

15_05_2019_amerika_1.jpg

Темата на семинара бе: „Нови методи и подходи в изучаването на английски език“. Акцентът бе върху метода „преподаване и учене с разбиране“, който пък стои в основата на иновативния проект на гимназията. Бяха обменени ценни мисли и споделени практики за основните концепции за чуждоезиковото обучение, основните правила за развитие на интеркултурната езикова компетентност, разбирането на ученето като процес с нови и различни резултати, разбиране важността на човешките взаимоотношения.

15_05_2019_amerika_2.jpgНякъде към 14 часа обмяната на образователни мисли и идеи с нашите млади колеги плавно и неусетно премина в споделяне на добри кулинарни практики. Станахме свидетели на приготвяне на агне по метода „американско чеверме“. Отдаваме заслуженото на колегата Уйлям Теодору, който независимо от младостта си демонстрира завидни познания и умения в приготвянето на чевермето, като резултатът, който ние всички опитахме с удоволствие, се оказа доста вкусен. На този деликатес бе противопоставен българският добруджански специалитет „Агнешко с булгур“. Младите американци го оцениха високо, като го „ометоха“ за нула време. И всичко това сред неповторимата атмосфера на село Черковна. Природните дадености впечатлиха американците и те истински се забавляваха сред зеленината и разцъфтели дървета и храсти. В желанието си за директен контакт с природата половината от тях изкараха деня чисто боси.

15_05_2019_amerika_3.jpg

В допълнение към прекрасната атмосфера художникът Петко Антонов беше подредил 10 свои картини, които бяха в пълна хармония с красотата наоколо. Времето беше слънчево и приятно, само на два пъти се опита да преръми, но тревогата се оказа фалшива. Приключихме деня леко уморени, но удовлетворени. Разделихме се с нашите гости с пожелания, че това няма да е последната ни среща. Разбира сеq Съветът на старейшините на село Черковна беше на семинара и взе дейно участие в предварителната подготовка, в посрещането на гостите и в тяхното изпращане.


Пресклуб ПГПЧЕ