shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.07.2019 г.
ekip7-small-2019-7-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Международен екип ще търси къде е убит император Траян Деций
15 May 2019

Регионалният исторически музей в Разград, съвместно с Националния археологически институт с музей към БАН, Софийският университет и Виенският университет започват подготовка на съвместен международен проект. Инициативата предвижда извършване на мащабни геофизически и археологически проучвания, чиято крайна цел е установяване с максимална точност на мястото, където са убити римският император Траян Деций и синът му.

15_05_2019_imperator.jpg

Фактът, че за първи път в историята император на могъщата тогава Римска империя загива на бойно поле, убит от врага, от години предизвиква изключителен интерес в цял свят.

15_05_2019_imperator1.jpg

Доскоро се знаеше само годината на историческото за древния Рим сражение – 251 година. Славата на античния град Абритус вече над 17 века се свързва именно със смъртта на Траян Деций и престолонаследника.

Преди години археолозите от РИМ – Разград Галена Радославова и Георги Дзанев успяха да открият достатъчно доказателства, че римският лагер е бил в местността Полето край село Дряновец. Вероятно някъде наблизо се е водила и самата битка между римските легиони и войската на готите.

Кандидатстването с проекта ще стане през 2020 година. Въпреки голямата конкуренция – за същото се подготвят и екипи от други европейски държави, се предполага, че шансовете на българо-австрийският /разградският/ проект са големи. Идеята е с наличието на по-голям финансов и научен ресурс мястото на историческата битка да бъде установено по най-безспорен начин. А след като това стане, Лудогорието ще има още един световно атрактивен туристически обект.


Димитър КИРИЛОВ