Търсене

Начало Политика Елена ЙОНЧЕВА: Ще направим така, че страната ни да тръгне по по-добър път
Елена ЙОНЧЕВА: Ще направим така, че страната ни да тръгне по по-добър път
20 May 2019

Г-жо Йончева, достатъчно популярна сте, за да се връщаме към детските Ви години, но не може да не Ви попитаме изостреното чувство за справедливост генетична наследственост ли е или впоследствие придобита черта на характера?


20_05_2019_elena_ioncheva.jpgХарактерът се формира по време на целия ни жизнен път. Това, с което се занимавах преди политиката – документалистиката, допълнително формира нетърпимостта към неправдите. Като журналист, винаги съм имала критично отношение към света около нас. Репортажите, които съм правила в Косово, Афганистан, Чеченската война, войната в Ирак, създаването на Ислямска държава в Сирия, отвличането на български моряци в Сомалия, са доказателство за това. Навсякъде съм се опитвала не просто да представя различните гледни точки, но най-вече да чуем болката на хората и техния зов за помощ, защото в такива конфликти, най-онеправдани са слабите и беззащитните, най-вече жените и децата.

Непоносимостта ми и към корупцията си личи и от последния ми филм „Граница”. С него направихме разследване за строителството на оградата по границата с Турция. Това съоръжение струва 200 000 000 лева, но голяма част от тези средства са отклонени за сметка на качеството. Показахме как оградата се преминава лесно със стълба от големи групи бежанци, включително деца и дори бременни жени. За да можеш да правиш безпристрастно такива филми и разследвания, трябва да носиш чувството за справедливост в себе си и да умееш да бъдеш съпричастен към болките на хората. Желанието ми за борба с неправдите може би и е закодирано рода ми. В България почти всеки има герой във своя род, българите сме от борбен род. В моя също има такава личност – Райна Княгиня, която е пралеля на моя дядо по бащина линия. Всеки от нас носи непримиримостта с неправдите в себе си, но това чувство трябва да бъде събудено. Това ще се опитаме да направим на 26-и май, защото не се страхуваме да говорим и да сме критични, защото само така, това криминално робство обхванало държавата може да бъде победено.


Със затаен дъх следихме репортажите Ви от горещи точки, на които малко колеги – представители на силния пол, биха посмели да отидат. Как преодолявате инстинкта за самосъхранение?


Много често ме питат дали съм изпитвала страх по време на тези репортажи. Разбира се, че съм и всеки един, който е работил в Кабул, Багдад, Алепо, Грозни…се е страхувал. Това показва, че човек си дава сметка къде се намира, какви са опасностите и предизвикателствата пред него. Когато оценяваме ситуацията реално, можем да контролираме страха си и да постигнем резултат. Никога обаче не съм позволявала страхът да ме отказва от темата, към която съм поела. Пример за това е един случай по време на войната в Ирак. Там срещнах известен европейски журналист, който ми каза, че най-страшното по време на война, това е тишината. Това означава, че всяка страна в конфликта се готви да предприеме нещо, но за никого не е ясно какво точно. Това е най-опасната ситуация за журналиста. Оказа, че това е вярно, защото в часовете, когато нямаше престрелки по улиците на Багдад и цареше тишина, с двама колеги от Португалия излязохме по улиците добре екипирани, за да покажем, какво се случва около нас и бяхме отвлечени и бити от отстъпващата иракска армия. Държаха ни около пет часа в едно помещение и се караха, дали да ни разстрелят или не. През цялото това време страхът ме беше завладял, защото виждайки насочените дула на автоматите срещу себе си, човек не може да не си дава сметка за това, което може да последва. Когато бяхме почти сигурни, че няма как да се измъкнем, при нас се появи един иракчанин и на добър български каза, че обича България, взе ме за ръка и ме спаси заедно с колегите от Испания. Оказа се, че някога е учил в България. Осъзнавам, че това беше чиста проба късмет. Докато бях в това помещение, си казах, че ако оцелея, никога повече няма да се занимавам с журналистика на такива рисови места. След това обаче бързо успях да превъзмогна този ужас, не се отказах и направих още редица филма за съдбите на хората в зоните на военни конфликти.


Вашите разследвания извадиха на показ корупционна практика на представители на властта и сериозно я разгневиха. Страхувате ли се от поръчковите обвинения на прокуратурата? Те ще Ви спрат ли или напротив – пораждат у вас амбиция за борба с порочното статукво?


В момента, в който започнем да правим разследвания и да показваме грабежа на това правителство, те веднага вадят голямата бухалка. Когато още преди две години, по време на кампанията за парламентарните избори казахме, че санирането е голяма форма на грабеж, Борисов излезе пред медиите и ежедневно изговаряше чудовищни лъжи за мен. Вследствие на това го осъдих - на първа и втора инстанция. След това започнахме да показваме корупционните практики при изграждането на оградата на границата с Турция и вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата във връзка с разследването ми за оградата по границата. Третата бухалка дойде от Делян Добрев, който заведе дело за дискредитация, защото показахме какво си случва в Хаково и как общината се превръща във феодално владение заради „Кумгейт“. След това поискахме да бъде направена проверка на пътищата, строени през последните 5 години, анализ от независима европейска лаборатория, заради трагедията в Своге. И прокуратурата излезе с обвинение срещу мен, повдигнато по сигнал на трима депутати от ГЕРБ - Добрев, Биков и Тодоров. Нямам никакво съмнение, че това обвинение ще отпадне и ще осъдя и тримата за набеждаване. Заради разследванията, които с моите колеги направихме за огромната корупция в България, ГЕРБ активираха цялата репресивна машина срещу мен, затова очаквам следващата бухалка. По този начин, управляващите само ме амбицират да продължа.


Кога и защо изпитахте потребност да влезете в политиката?


Първото нещо, което ме амбицира да вляза в политиката е ударът, който бе нанесен срещу журналистиката в България, защото когато едно общество загуби своите свободни медии, то губи своята жизненост и борбеност. Там, където няма свобода на медиите, постепенно се настанява диктатурата. Беше тежко да виждам, в какво се превръща журналистиката у нас и в какво положение са поставени колегите. Журналистиката би трябвало да е четвъртата власт, но в България тя все повече се превръща в рекламна притурка. Само преди 11 години България беше на едно място по свобода на медиите с Франция, днес сме на 111-то място, извън Европа – между Етиопия и Мали. В Европа приравняват властта с организираната престъпност - и двете оказват натиск върху българските медии. Взех участие в политиката и защото виждам, че България е стигнала дъното по всички възможни показатели, а справедливостта липсва. Защото мутрите завладяха не само улиците, но и държавата...


Не са малко Вашите симпатизанти, които се безпокоят и смятат, че Вие сте по-необходима и полезна тук, в родината, и ангажиментите Ви в Европарламента ще притъпят досегашната острота, с която атакувате нерешените нашенски проблеми. Ще ги успокоите ли?


Брюксел дава допълнително поле за изява и трибуна, където нашият глас да бъде чут още по- силно. Ние, бъдещите евродепутати, ще бъдем всяка седмица в България. Важно е в Европейския парламент да имаме силни гласове, хора, които могат и искат да работят за България и познават реалните проблеми на хората. В Европа ще бъде формирана и европейска прокуратура, а това е изключително важно и за България. Корупцията в родината ни има своята стойност – 11 милиарда евро всяка година, според доклад на ЕП. 11 милиарда евро е сума три пъти по-голяма от бюджета за здравеопазване. С тези пари 2,5 млн. българи могат да получат средни заплати. Това са 22% загуби от БВП заради корупцията, сивата икономика, организираната престъпност и рекета над бизнеса. Тези милиарди могат и трябва да влязат в българската икономика, защото растежът от 3,6%, с който ГЕРБ се хвали, гарантира застой. Този растеж е в резултат на европейските фондове, финансовите инжекции отвън и средствата, които българите, работещи в чужбина, изпращат на своите близки.


Вие сте открит, порядъчен и честен човек. Мислите ли, че средата в Брюксел ще Ви допадне?


С моите колеги от „БСП за България“ се надяваме не ние да се адаптираме към Брюксел, а той да се вслушва в нас. И да реагира. Брюксел трябва да се съобразява с нас и няма как да не го направи, ако сме аргументирани и убедителни. Европа е свикнала в България да си има работа с безпроблемни и послушни политици, които са свикнали да казват единствено и само „ДА“ на Брюксел, но е време да свикнем да казваме и „НЕ“, когато трябва да се защитава българският национален интерес, и БСП го прави.


Основният Ви опонент е коварен и подъл противник. Вярвате ли, че е възможно той да бъде победен със силата на истината?


Истината се превръща в сила, когато бъде изречена от много силни гласове и, когато има висока трибуна, от която да бъде казана. Затова е важно всички ние да назоваваме фактите, да не се страхуваме да го правим. Трябва да бъдем критични. Какво се случва с „Апартаментгейт“, едно малко камъче, което вече се превръща в лавина и може да срути цялата грабителска същност на политиката на ГЕРБ. Когато се срещаме с хората по страната, особено в малките населени места, имаме усещането, че живеем в едно криминално иго и хората чакат някой да ги спаси от това. Истината може и трябва да бъде изричана от всеки един от нас и когато сме много, няма кой да ни спре.


Приятно е да Ви предадем пожеланията на аудиторията ни за категоричен успех на 26 май. Бъдете здрава и щастлива!


Благодаря на Вас и Вашите читатели, искам да се обърна към тях и да заявя, че на 26-ти май няма да избираме просто нов Европейски парламент. Това са избори за България, защото страната ни е част от онази Европа, към която всички се стремим. Европа на справедливост и достойно заплащане. Първата битка, която ще поведем в Европейския парламент, е за общ стандарт на минимална европейска заплата и минимална европейска пенсия. Днес България е част от обединена, демократична, просперираща Европа. Трябва да го осъзнаем, да вдигнем глава и да заявим, че искаме страната ни също да бъде демократична и просперираща. Това е възможно. Има алтернатива срещу неграмотността, която системата развива, срещу отричането на историята ни и подменяната на ценностите. Има алтернатива срещу чудовищната корупция и лично облагодетелстване за сметка на хората. Българските социалисти вярваме в европейската перспектива на България и ще направим така, че страната ни да тръгне по един по-добър път.

Нека на 26-ти май да кажем, че искаме справедливост сега. И да гласуваме с №18 в бюлетината!Купуването и продаването на гласове е престъпление!