Търсене

Начало Политика Местан събира подписи за признаване на турското малцинство на ифтар в Шумен
Местан събира подписи за признаване на турското малцинство на ифтар в Шумен
27 May 2019

Дузина разградчани уважиха религиозната вечеря ифтар в ресторант „Формула“ в Шумен, организирана от актива на ДОСТ с председател Лютфи Местан. С него беше и целият екип на партията, начело с водача на листата с кандидати за евродепутати - Бюлент Хасанов. Домакините от Шумен бяха подготвили музикална и религиозна програма, както храна по повод Рамазана.

27_05_2019_dost_1.jpg

Активисти на партията раздадоха и бланки от национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут за национално малцинство, които присъстващите попълваха. Целта е, след като приключи събирането на подписи, документът да се връчи на българското правителство и парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

Припомняме, че още в края на март в разпространена до медиите декларация партията на Местан обяви, че организира и проведе подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство.

„Ние сме безспорно национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова, Унгария и други държави. Отричането на този факт няма да заличи нашата етническа, религиозна и културна идентичност, но ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения. Така както силовите методи на комунистическия режим не успяха да ни асимилират, така ще се провалят и формите на скрита асимилация“, се посочваше в декларацията.

По данни на НСИ от последното преброяване на населението през 2011 година турската етническа група е втората по численост в страната с 588 318 души, което представлява 7.98 % от населението.

Шенол АХМЕДОВ