Търсене

Начало Интервю Диана ПЪРВАНОВА, директор на ОУ „В. Левски“: Лего роботиката в училището е стъпка в бъдещето
Диана ПЪРВАНОВА, директор на ОУ „В. Левски“: Лего роботиката в училището е стъпка в бъдещето
03 June 2019

Госпожо Първанова, в края на миналата седмица училище „Васил Левски“ беше домакин на национално състезание по роботика „Робо Сръчко“. Защо се заехте с тази инициатива?

Вече шеста година в нашето училище работи клуб по роботика, който става все по популярен сред децата и като форма на извънкласна работа е горещо одобряван и от родителите. За краткото време на съществуването си отборът по роботика на нашето училище QWERTY – RAZGRAD успя да се наложи и у нас, и в чужбина.


03_06_2019_diana-parvanova2.jpgТой спечели шесто място в Международното състезание за млади инженери - Москва 2018, и участие в Европейската олимпиада по лего роботика - Атина 2019. Искаме да развиваме тази дейност и поканихме и други училища от страната, за да се срещнат деца и учители и в духа на феърплея да разменят знания и опит в тази нова не само за България, а за целия свят дисциплина.


Какво Ви накара да започнете училищни занимания по роботика? Не се ли страхувате, че това е малко позната за образованието територия и предизвикателствата пред Вас са големи?

Всички в ОУ „Васил Левски“ в Разград - и учители, и ученици, и родители, имаме самочувствието, че градим Училище на бъдещето, в което образователните дейности не догонват нуждите на времето, а се стремят да ги изпреварват. В този смисъл ние сме се насочили към приоритетно развитие на STEAM дисциплините, които са свързани с природните науки, технологиите, екологията, автоматизацията. Създаването на училищен клуб по роботика е една от формите, чрез които реализираме този вид училищна политика. Имаме школи и по математика, биология, физика. Нашият възпитаник Владимир Неделчев, макар и седмокласник, тази година стана втори в Младежката сесия по физика, в която се състезаваха и гимназисти и студенти. Юджел-Джан Хюсеин от седми „а“ клас стана първи във възрастовата си група на Националната олимпиада по биология и здравно образование. Нашият стремеж не е само да завоюваме престижни места в различни състезания и олимпиади, а все по широк кръг ученици да се занимават с дисциплини, които ще са в основата на професиите на ХХІ век.


Да се учи математика, физика, химия не е нещо непознато за българското училище. Но да се преподава роботика е нещо различно. Как се решихте да тръгнете по този път?

Роботите вече са нещо, за което все по-често се говори и пише, има ги вече в заводите по света, много домакински уреди са видове роботи. ХХІ век е време на големи промени. Футуролозите твърдят, че 65% от днешните първокласници след 20 години ще работят професии, които още не съществуват. Сигурно голяма част от тях ще са свързани с роботи. Няма нищо по-естествено от това да създадем още в училище интерес у децата към тази дисциплина и да им дадем възможност да развиват уменията си в конструирането и програмирането на мини роботи лего, както правим в нашето училище.

На състезанието „Робо Сръчко“ цареше огромен интерес и небивал ентусиазъм, с който близо 60 деца от цялата страна показваха какво могат в областта на роботиката. Искам да поздравя нашите момчета и момичета от отбора домакин QWERTY-RAZGRAD, които не участваха в състезанието, но работиха всеотдайно, за да подготвим и проведем в Разград една отлично организирана проява от национален мащаб. Благодаря и на ръководителя на клуба Венелин Николов за новаторския устрем и отдаденост, с който подготвя нашите млади конструктори и програмисти. Благодаря и на целия училищен екип, който работи за успешната реализация на тази инициатива.


Само училището домакин ли има заслуга за успеха на „Робо Сръчко“ в Разград?

Наша бе инициативата и организацията по провеждането. Но за да стане факт това състезание, заслуга имат осемте училища от Варна, Димитровград, Дулово, Кюстендил, Харманли и Търговище, които изпратиха отбори за участие. Деца и ръководители пропътуваха в един ден стотици километри, за да стигнат до Разград, да се състезават в нелека надпревара цял ден и да си тръгнат усмихнати и щастливи от празника на роботиката, която те видимо много обичат.

Подкрепа получихме и от бизнеса в Разград. Управителите на фирма „Инокс“ Радослав Рашков и Огнян Обрешков, въпреки напрегнатия си график, отделиха цял ден от времето си, за да журират състезанието. Същото направи и Цвета Куцарова - преподавател в РУ „Ангел Кънчев“. А възпитаникът на ТУЕС в София Евгени Атанасов, който е специалист по програмиране и електроника, дойде специално от столицата, за да помогне в организацията на състезанието, а после и да журира представянето на отборите. Изпълнителният директор на фирма „МАТ“ Джипо Джипов пък учреди специална награда за феърплей и въпреки че в деня на състезанието отсъстваше от страната, тя бе връчена на отбора с най-висока етика.

Силна подкрепа получихме и от партньорски организации. Управителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов дойде със свой екип, за да ни насърчи и връчи награди на призьорите. Награден фонд отдели за нас и „Обществен дарителски фонд за Разград“, създаден с финасовата подкрепа и на Фондация „Америка за България“. Не мога да отмина и институционалната подкрепа в лицето на началника на РУО на МОН в Разград Ангел Петков, който лично откри форума и винаги насърчава инициативите на училището ни в сферата на новаторството.


Ще продължи ли ОУ „Васил Левски“ да организира състезания по лего роботика и да очакваме ли второ издание на „Робо Сръчко“?

Току-що завърши първото състезание. Предстои ни да направим оценка на случилото се, да анализираме пропуските и силните страни, за да решим дали ще работим за следващи издания на „Робо Сръчко“. Но личните ми впечатления от състезателния ден, който премина като празник за всички участници, ме карат да мисля, че е хубаво да го превърнем в традиция. Това предстои да решим заедно с колегите, след като обсъдим вече постигнатото.


Стела КОВАЧЕВА