Търсене

Начало Култура Плетеница от живи човешки съкровища на фестивал в Юпер
Плетеница от живи човешки съкровища на фестивал в Юпер
10 June 2019

За трети път в кубратското село Юпер стотици участници се включиха във вълшебната плетеница от живи човешки съкровища. Гости на събитието бяха народният представител Десислава Атанасова, кметът на Кубрат Алкин Неби, кметът на Разград Валентин Василев, кметове на кметства, местни парламентаристи и много жители на Юпер. „Фестивалът не е с конкурсен характер.

10_06_2019_jivi_1.jpg

Тази година в него се включиха 446 човека от 29 състава, сред които формации от Габрово, Силистра, Разград, Русе, Търговище, Велики Преслав, община Кубрат и много други“. По стара традиция гостите бяха посрещнати с питка и сол, а събора откриха популярните юперски лазарки с танца „Буенек“, който е признат за културно съкровище в световното нематериално културно наследство. Последваха изпълнения на самодейните състави от Юпер, Бисерци, Беловец, Русе и много други.

Домакините връчиха поздравителни адреси на народният представител Десислава Атанасова и на кмета Акин Неби. Участниците получиха златни медали, парични награди и грамоти.

Специален гост на събора тази година бе народната певица Калина Вълчева, която изнесе концерт.

Организаторите изказаха и огромни благодарности на десетките спонсори, спомогнали за реализирането на третото издание „Вълшебна плетеница - живи човешки съкровища“ в село Юпер.


Радослав СТОЙКОВ