Търсене

Начало Оживление Малки и големи браха лековити билки край Медовене
Малки и големи браха лековити билки край Медовене
26 June 2019

Малки и големи браха лековити билки по изгрев слънце край кубратското село Медовене на Еньовден. Събитието бе организирано от местното читалище „Христо Ботев“. По стара традиция рано сутринта момите избраха „Еньова буля“. В центъра на Медовене бе пресъздаден обичаят напяване на билките, потопени в мълчана вода.

26_06_2019_med_2.jpg

С наричания присъстващите преминаха под арка от ароматни билки, а на площада се изви кръшно хоро. Под арката преминаха и всички малчугани от детската градина в селото - база към Детска градина „Здравец“ в Кубрат.

26_06_2019_med_1.jpg

За традицията на този ден разказа председателят на читалището Руска Тодорова: „Днес посрещаме изгрева на еньовденското слънце, а момите се мият с росата на билките. Хубаво е болни и по-възрастни хора да се търкалят в тревата с билки. Когато слънчевият диск се покаже, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си, за да види дали ще е здрав през годината“.

Под арката за здраве премина и кметът на селото Емил Христов. „Пожелавам Ви да сте живи и здрави, от здравето по-важно няма; бъдете честити и Ви пожелавам от сърце още много радост и щастие“, каза на хората си селският кмет.


Радослав СТОЙКОВ