Търсене

Начало Оживление „Баш майстора завинаги“ - едно завръщане на Кирил Господинов в Разград 67 години по-късно
„Баш майстора завинаги“ - едно завръщане на Кирил Господинов в Разград 67 години по-късно
01 July 2019

В края на седмицата в Регионална библиотека„ Проф. Боян Пенев“ - Разград се проведе емоционална среща с Веселина Господинова. Тя е дъщерята на обичания български актьор Кирил Господинов, изиграл емблематичната роля на Баш майстора в едноименния филм. Поводът бе премиерата на нейната книга-албум „Бай майстора завинаги“, посветена на баща ѝ.

01_07_2019_maistor_3.jpg

01_07_2019_maistor_4.jpgОще в самото начало тя обяви, че е щастлива да стартира именно от Разград своя проект „По стъпките на Кирил Господинов“, защото от 1952-53 г. баща ѝ е актьор в Разградския театър. За „Екип 7“ Веси Господинова сподели: „Кирил Господинов не е само Баш майстора. Той е шведският крал, той е един от тримата от запаса, той е част от екипа на „Момчето си отива“, той е участвал в над 150 филма и има 47 роли в театъра. Миналата година трябваше да навърши 85 години и по този повод аз правя различни събития, които да напомнят за него, за неговото творчество, за филмите му“.

В книгата „Бай майстора завинаги“ дъщерята е проследила целия му живот – от студентските години, до последната му роля във Варна. В книгата е публикувала и част от оригиналния сценарий, по който баща ѝ е учил ролята, в нея има и много лични снимки. Изключително емоционално и артистично тя разказа как са снимани емблематични сцени от филма, припомни култови реплики и върна присъстващите назад във времето на спомените. Веси Господинова сподели, че филмът се гледа и днес с голям интерес и е популярен все още и сред младите хора, може би защото образът на Рангел Лелин - Баш Майстора, е жив и днес в нашето време.

Едновременно с премиерата на книгата, посветена на баща ѝ, Веси Господинова откри и фотоизложба от платна-фотоси, които са изложени във фоайето на библиотеката. Под всяка снимка са описани и репликите, които героите изричат от филма и така се създава един киноразказ за незабравимия и обичан Баш майстор. Тези платна са публикувани и в книгата.

Веси Господинова сподели, че подготвя втора книга „Баща ми Баш Майстора“, в която ще помести абсолютно цялата информация за него и обеща отново да гостува и да я представи в Разград. Накрая на срещата и представянето на изложбата дъщерята на големия актьор подари развълнувано негов портрет на библиотеката.


Димитър ПЕТРОВ