Търсене

Начало Институции Черен юли по пътищата в Разградско отчете полицията
Черен юли по пътищата в Разградско отчете полицията
09 August 2019

Усложнена пътнотранспортна обстановка през юли, за жалост с много тежки последствия, отчете вчера началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Разград главен инспектор Теодор Тодоров.

Само за месец на територията на областта са станали 54 катастрофи, от които 17 тежки с четирима убити и 18 ранени. В сравнение със същия период на миналата годината, черната статистика бележи драстично увеличение – тогава произшествията са били 38, от тях 10 са били тежки с един загинал и 15 пострадали.

09_08_2019_brifnig_2.jpg

Всички инциденти на пътя през предходния месец са станали поради извършено нарушение от страна на водачите – непозволено навлизане в насрещната лента, употреба на алкохол или рязка промяна в посоката на движение.

Въпреки че всяка седмица от петък до неделя включително пътят Русе-Разград-Варна е наситен с полиция, а в контрола са ангажирани и допълнителни екипи, три от жертвите през юли са загинали именно там.

Истината е, че колкото и сили и средства да хвърляме, всичко опира до самосъзнанието на водачите, коментира гл. инсп. Тодоров.

За това, че контролът от страна на „Пътна полиция“ е сериозен, говорят наложените през месеца санкции. През юли са издадени 401 акта, 2022 фиша и 184 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки.

Регистрирани са и солиден брой нарушения на скоростните режими - 1294, като полицията е използвала всички налични технически средства за контрол.

Най-фрапантните случаи са отново на главния път I-2 Русе-Варна. В близост до отбивката за Пороище, при ограничение от 90 км/ч, разградско „Ауди А3“ е заснето да се движи със 148 км/ч., а варненска „Тойота Рав 4“ - със 144 км/ч. При отбивката за „Момин рид“ пък „Фолксваген Т-Рок“ с русенска регистрация е преминал със 145 км/ч.

От проведените в областта през юли 21 специализирани полицейски операции шест са били насочени именно към осигуряване на безопасността на движението и подобряване на пътната обстановка, стана ясно още на месечния брифинг на ОД на МВР - Разград.

Според информацията, изнесена от заместник-директора комисар Константин Костов, през юли са били регистрирани 88 криминални престъпления, като от тях 32 са били разкрити. Установени са и извършителите на 40 други стари случаи.

Голямо намаление полицията отчита при престъпленията против собствеността – те са общо 14 и са е едва 16 % от всички криминални деяния. През юли 2018 г. са бил регистрирани 24 подобни посегателства или дял от 42 % от общия брой престъпления.

По-добре стоят нещата и по линия на измамите – миналия юли били три, сега няма нито една.

Образувани са две досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества, регистрирани са и два палежа.

Установените извършители на регистрирани през месеца престъпления са 30.

Мила КЮЛЮМОВА