Търсене

Начало Институции Претърсват кочините за заразени прасета
Претърсват кочините за заразени прасета
09 August 2019

От вчера специално натоварен със задачата ветеринарен лекар от ОДБХ със съдействието на селските кметовете започна обход на личните стопанства тип „заден двор“ и в Разградска община. Проверките за наличие на кочини с грухтящи чифтокопитни животни в стопанските постройки по къщите са по предварително утвърден график, който касае само осем села, в които се отглеждат прасета. Това са Ушинци, Гецово, Осенец, Благоево, Балкански, Черковна, Пороище и Просторно. Обходът приключва във вторник, 13 август.

09_08_2019_kochini_1.jpg

По информация от ОДБХ, в останалите общини проверките са пред приключване и за разлика от други места в страната, собствениците не са създавали проблеми.

Ден след като областният управител Гюнай Хюсмен удължи срока на бедственото положение на териториите на общините Исперих, Завет и Самуил до 5 септмеври, вчера се проведе ново заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. На него бе обсъдена актуалната усложнена епизоотична обстановка в страната и в Разградска област, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете в региона.

Д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните съобщи, че от предишното заседание на комисията са установени още няколко огнища на заболяването в страната. В Лудогорието обаче след първите 6 положителни проби от прасета, намерени в ДЛС „Воден-Ири Хисар“, няма нови положителни резултати. Миналата седмица са изпратени в лаборатория 27 проби, те са отрицателни, през настоящата седмица пробите са 11, като за част от тях още няма обратна информация. Новите проби са от ДЛС „Воден-Ири Хисар, от землището на село Черковна и от землището на село Голям извор, за това прасе първоначално се смяташе, че е в землището на Малко Йонково.

Бе обсъден и въпрос от зърнопроизводители, които се интересуват кого да сигнализират, ако в нивите им бъдат открити мъртви прасета. Съобщено бе, че по този повод са обявени горещи телефони в горските стопанства. За района на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ - тел. 0884005180, за ДГС-Разград – 0886889509, а за ДГС“Сеслав“ – 0889230873 и 0886556208.

По време на заседанието бяха обсъдени мерки за изпълнение на указания от министър Десислава Танева за изготвяне списък с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20-километровите зони около индустриални ферми. Тези списъци ще бъдат използвани като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лева на двор за извършване на действия по почистване и дезинфекция на обектите. Областният управител апелира към институциите да изготвят максимално бързо списъците, за да си получат хората подпомагането своевременно. Списъците трябва да бъдат заверени от кмета или кметския наместник на съответното населено място, официалния лекар и от областния управител.

По време на заседанието възникнаха още няколко предложения за мерки, свързани с недопускането разпространението на заболяването. Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева предложи в комисиите, които одобряват местата за загробване на животни, да има представител на съответното „ВиК“-дружество. Предстои още доуточняване със съседни административни области кои населени места от Разградска област влизат в 20-километровите зони на свинекомплекси от съседните области.

От полицията и ОДБХ информираха, че в изпълнение на решение на Областната епизоотична комисия от миналата седмица са извършени проверки на пазарите в Исперих и Кубрат, установени са само неколцина продавачи на кокошки, на които са връчени протоколи за предупреждения.