Търсене

Начало Новини 13 000 кубика дърва за огрев е продало досега ОП „Разградлес“
13 000 кубика дърва за огрев е продало досега ОП „Разградлес“
11 August 2019

Снабдяването на населението в общината с дърва за огрев върви ритмично и заявките се изпълняват по график, съобщи директорът на ОП „Разградлес“ инж. Милена Манева. Тя уточни, че заради обявеното бедствено положение заради Африканската чума и забраната да се влиза в горските масиви дърводобивът е бил преустановен за една седмица в края на юли. След отпадането на забраната обаче нещата са се нормализирали.


12_08_2019_durva.jpgМилена Манева допълни, че към момента са доставени над 13 000 кубика дърва от общо заявените досега 17 000 куб.м. Срокът за подаване на заявки от домакинства за цер и габър е до края на август. От 1 септември ще започне записването за акация и ще започне и добивът на този вид твърдо гориво. С него първо ще бъдат снабдени обществените и социалните структури, за което има решение на Общинския съвет.

Тъй като тази година цените на дървесината, която добива ОП „Разградлес“ не са актуализирани, те са и най-атрактивните. Доставката на двуметрови трупи цер и габър до домовете на гражданите е 69 лева. Ако дървата са нарязани и нацепени, това струва на потребителите в Разград 153 лева за тон, а в селата цената е малко по-висока заради транспортните разходи – 162 лева. Акацията ще се продава по 57 лева за кубик.