Търсене

Начало Новини Ломът е джунгла, Господ да пази Разград
Ломът е джунгла, Господ да пази Разград
11 August 2019

Река Бели Лом на територията на Разград „започва“ от моста до автогарата. Точно там е поставена първата /последната/ бетонна плоча на коритото и около него. След нея в посока изток и до края на града река „няма“.

В петък репортери на вестника напразно опитаха да намерят следи от течаща вода или изоставени трупи от изсечените през миналото лято тополи. Нито се виждаха тополи, нито се чуваше ромон на вода. То даже и водата не се виждаше - всичко е потънало в буйна дървесна и тревиста растителност и гъсталакът е покрил всичко.

12_08_2019_lom2.jpg

Само на едно място - през бахчите на живеещите в блок „Чавдар“, успяхме да се доберем до утъпкания бряг. Там видяхме вода, вероятно мястото е поразчистено от хората, за да имат достъп за поливане. Насред реката обаче имаше няколко останки от дървета, които бяха напречно на течението и образуваха нещо като бент.

12_08_2019_lom3.jpg

Неведнъж „Екип 7“ е алармирал за тревожното състояние на реката в тази част на града. Досега никой кмет не е решил проблема. Настоящата управа започна с изсичането на тополите, но предизвика недоволството на граждани и неправителствени организации. С това приключи и почистването на Лома и остава само надеждата да не дойде „голямата вода“.

Цялата акция бе проведена неправилно. Да, тополите трябваше да бъдат изсечени – време им беше, но първо трябваше да бъде почистено коритото на реката от избраната фирма и чак тогава тя да изсече тополите и да извози дървесината, каквото уж бе условието. Вместо това се тръгна отзад напред – фирмата изсече и си прибра тополите, а коритото остана непочистено.

Станалото – станало, но със сигурност речното корито е едно от първите неща, с които трябва да се захване градската управа през следващия мандат. Ако пък бъдe преизбран сегашният кмет, надяваме се да си е взел поука от грешката с почистването, което не даде резултат, и да я поправи...

Междувременно граждани пък сигнализираха, че поречието на Бели Лом в участъка от Панчоолу моста до моста до автогарата отново е буренясало. През миналата година след публикация в „Екип 7“ по същата тема дивите орехи и другата растителност бяха премахнати. В този участък се забелязва интересна ситуация. Както преди, така и сега южният бряг е истинска джунгла, за разлика от северния. Живеещи в блоковете и къщите от страната на Административния съд се питат каква е причината за това странно явление.

Каквато и да е тя, разбира се, редно е коритото да се поддържа редовно, след като веднъж вече са хвърлени ресурси за почистване.

И това е важно не само заради едната красота и подобаващ на областен град, а преди всичко заради безопасността – знае ли човек кога ще дойде голямата вода?


Димитър КИРИЛОВ