shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Ще строят вятърни електроцентрали в Самуил
07 January 2008

В Самуил подготвяме проект за изграждането на вятърни електроцентрали и на електроцентрали, използващи биогориво. Това съобщи в интервю за БТА новоизбраният кмет на общината Бейтула Сали.
В момента се събира статистическа информация, въз основа на която ще бъдат направени необходимите изчисления и ще се подготви нужната документация. Изпратени са и специалисти, които да изследват почвите в региона.
 

Идеята да се изградят електроцентрали на основата на биогориво е на германска организация, която е препратена към Самуил като една от изостаналите общини, уточни кметът. Той, от своя страна, е предложил и изграждането на вятърни електроцентрали. Селото е с най-висока надморска височина в региона и тази климатична даденост би могла да се използва за нещо полезно, допълни Сали, който се надява да реализира проекта докрай.
С гласуваната нова структура, одобрена от Общинския съвет, Бейтула Сали ще има трима заместник-кметове. Единият от тях ще бъде ангажиран изцяло с изпълнението на проекти по оперативните програми на европейските структурни фондове.
Освен усвояването на еврофондовете, приоритет в работата на новия кмет ще бъде социалната политика. Според него хората в селата не са информирани какво трябва да предприемат, за да се възползват от конкретните програми на социалното ведомство. В момента това се опитвам да въведа - всеки кмет да има една графичка, в която да са описани социално слабите, безработните както и възрастните, на които не им достига стаж до пенсия, добави Сали. Той се ангажира Общината да предоставя своевременна информация на хората, за да се подготвят навреме и да бъдат включени в определена социална програма.
В кратки срокове кметът смята да разреши окончателно проблема с безводието в общината. Единственият водоизточник в региона са кладенците, които при по-продължителна суша пресъхват, обясни той. Проблемът ще се реши със закупуването на помпа, с която ще бъде направен дълбок сондаж в село Желязковец. За целта са необходими 18 000 лв.
До края на мандата кметът си поставя амбициозната задача да подобри изцяло инфраструктурата в общината. Големи села все още са с тъмни и кални улици. Ако успеем да променим това в рамките на един мандат, аз ще съм доволен от себе си, а дали хората ще го оценят - времето ще покаже, добави той.

Невин МУСТАФОВА