shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Истината за Куйович става ужасно смущаваща
09 January 2008

Назаем от "Нова телевизия"

Г. Коритаров: В събота, в едно кратко интервю пред вестник “Труд”, главният прокурор Борис Велчев анонсира, че е възможно срещу вас да бъде повдигнато обвинение за разгласяване на оперативна информация. Не поемате ли твърде много рискове?
 

Т. Димов:Да, аз защитавам себе си, професията, достойнството и офицерската си чест, честта на семейството си. Провокиран съм да давам изявления, във връзка с интервюто на министъра на вътрешните работи, при което той по телевизията посочи мен и моите колеги, посочи ме с трите ми имена, за какво съм отстранен и срещу кого съм работил, което застрашава мен и семейството ми, застрашава колегите ми, застрашава източниците, които работят за нас. Притеснен съм за моя живот, и на източниците си, и на колегите си. Имам предвид пресконференцията на министър Петков, на главния секретар Валентин Петров и на бившия главен секретар Илия Илиев.

Г.К.:Да, но с какво това, което е казано от тях, застрашава вас и разкриване на източниците ви, какво всъщност казахте чак толкова, че да се почувствате застрашен?

Т.Д.:От няколко месеца по медиите започна разсекретяване на оперативна разработка на МВР. Впоследствие започна да се разсекретява от бившия гл.сек. Илия Илиев, и после от министъра на вътрешните работи, който посочи мен и колегите ми с имената, с длъжностите ни. Посочи ни като хора, които са работили по организирана престъпна група, визирайки Куйович. С отстраняването ми от длъжност, аз просто съм поставен в много неизгодна ситуация.

Г.К.:Чувствате се мишена?

Т.Д.:Абсолютно, да.

Г.К.:Агентурата ви застрашена ли е?

Т.Д.:Агентурата е най-много застрашена.

Г.К.:Документът, който е класифицирана информация, който е бил размахван и е показван на журналисти от много висока институция в МВР, в него вие сте написал, че информацията за това, че от Турция към България се очаква да премине определено количество хероин, а от България към Турция определено количество амфетамини, е построена върху данни на секретен сътрудник на ОДП в Разград. Каква е съдбата на този човек след скандала?

Т.Д.:Няма да коментирам рапорта си до главния секретар, защото е чувствителна информация. Но по случая “Куйович” по-интересното не е хероинът, който преминава през страната ни за Европа, а производството на амфетамин в страната, трафикът му към Турция и Сирия. Защото, става въпрос за много пари, за страшно много пари.

Г.К.:Има ли политически чадър над това производство?

Т.Д.:Аз няма как да знам със сигурност точно какъв е чадърът, но бях притеснен от факта, че се прояви изключителен интерес по тази разработка, по провеждането на оперативна комбинация. Интерес прояви Валентин Петров, тогавашният директор на полицията. Още като започвахме да работим по Куйович, колеги от ГДБОП ме предупредиха да не се занимавам с Куйович, защото ще бъда изпържен, на жаргон, защото те, работейки по него, са били наказани, пратена им е била инспекторска проверка.

Г.К.:От кого са били наказани?

Т.Д.:От Валентин Петров.

Г.К.:Може ли да се прави връзка между Валентин Петров, интереса му към разработката на Куйович и амфетамините?

Т.Д.:Такава връзка аз не смея да направя в ефир, защото има наистина много неща, които не бива да се споменават по медиите. Пред специализирана комисия бих споделил данни, но наистина тя трябва да бъде независима, а не, както сега със заповед на министъра да се правят 5-6 проверки, едно и също да си говорим, да ме разпитват. Много хора да се запознават с оперативна информация, с данните на източниците ни.

Г.К.:Бил сте предупреждаван да не работите по Куйович. Въпреки това, вие целенасочено или случайно работехте по Куйович. Той в рамките на дългосрочна разработка или случайно ви попадна в полезрението?

Т.Д.: Аз не съм допускал, въпреки предупреждението, че може да има такива съмнения, не съм изпитвал никакви съмнения в ръководството на МВР, било то във Валентин Петров, Илия Илиев или министъра. Няма случайни разработки, всичко е целенасочена работа и тя не е на една дирекция, на един човек, винаги се работи от екип. Сформира се добър екип, както в главните дирекции, в областните дирекции.

Г.К.:В кой момент се разклати убедеността ви в ръководството?

Т.Д.:В момента, в който през почивен ден Валентин Петров лично дойде да вземе документите специално за тази комбинация. Много се притесних от факта, че на базата на една оперативна комбинация се изгради друга, лична комбинация за някакви собствени цели.

Г.К.:И така, идва Валентин Петров, това не е обичайна практика?

Т.Д.:Разбира се, че не е обичайна практика. Можеше да бъде изискано по съответния ред или да се изпрати служител, който да провери от Главната или от Генералната дирекция.

Г.К.:Как си обяснявате този интерес на Валентин Петров?

Т.Д.:Според мен не е случайно. Пак ви казвам, аз това бих го споделил пред специална комисия. Това е много чувствителна информация, касаеща сигурността на страната.

Г.К.:Добре, вие сте подвел грозно Илия Илиев, както твърди той и то вие лично?

Т.Д.:Грозно, по-скоро мога да кажа, че аз съм грозен, ама аз да подведа грозно главния секретар няма как да стане.

Г.К. : Какво всъщност стана с този паспорт на Куйович? По закон, чужда самоличност се издава или на защитен свидетел, или на агент под прикритие. Кое от двете е бил Куйович?

Т.Д.:Нито едно от двете. С това целта е, че сме прихванали опит на лица от престъпния контингент да си изготвят фалшиви документи за самоличност и точно в тази връзка е докладвано на тогавашния главен секретар с цел да се продължи оперативната игра.

Г.К.:Вие го уведомявате за две възможности. Едната е играта да продължи, а другата?

Т.Д.:Другата да бъдат задържани лицата, които участват в...

Г.К.:Какво щеше да стане, ако биха били задържани лицата?

Т.Д.:Какво щеше да стане, щяха да са на свобода след два дена.

Г.К.:Куйович къде беше по това време?

Т.Д.:Това да не го казваме къде е бил. Това също е чувствителна информация.

Г.К.:Засяга опасност от разкриване на източник?

Т.Д.:Точно така.

Г.К.:И така Илия Илиев давате му какво, как се развива разговорът ви?

Т.Д.:Докладвал съм оперативната обстановка в региона и информацията, касаеща въпросния случай.

Г.К.:Той за първи път ли чуваше за въпросния случай? От вас ли разбра за първи път за тази разработка за Куйович, точно къде се намира в момента и какви са конкретните обстоятелства?

Т.Д.: Предполагам, че от мен е разбрал. Каза да изготвя рапорт. С който да ми разреши, за да нямам проблеми аз и колегите ми от паспортна служба.

Г.К.:Т.е. доколкото разбирам документите са били подготвени за внасяне, фалшиви документи в Паспортна служба, която обаче е можела да прости това, че са фалшиви?

Т.Д.:Разбира се.

Г.К.:Защо не избрахте вариант, който преди години Първо главно управление прилагаше към Второ главно управление и обратно – не се информираха за операции, за да не си разкриват източниците, така че примерно ако “Паспортната служба” би издала паспорта, вие да си продължите работата без да се вдига шум?

Т.Д.:Това е недопустимо, тъй като с бездействието си пак щяхме да извършим нарушение.

Г.К.:Пак щеше да се извърши нарушение с бездействието. Илия Илиев каза ли ви, че ще уведоми министъра? По принцип в такива ситуации уведомява ли се министърът?

Т.Д.:Да. Разпореди ми да докладвам на съответните ръководители в една от главните дирекции, а той каза, че ще запознае министъра на вътрешните роботи.

Г.К.:И след това защо не го е запознал?

Т.Д.:Това е негов проблем, жалко, че не го е запознал.

Г.К.:Каква е историята около четирите тона хероин, защото възникна спор, твърди се, че… Защото във вашия рапорт не пише четири тона?

Т.Д.:Количеството наркотици, което не е толкова важно, то е отразено в друг вид секретни документи, които няма как да ги казвам или да ги споменавам даже, но тази цифра също не трябваше да се цитира от главния секретар, защото това също е класифицирана информация и насочва към конкретни източници.

Г.К.:Очевидно става дума за насочване към секретния сътрудник, които е описан в рапорта ви и който рапорт…

Т.Д.:Секретен сътрудник или няколко сътрудника, да.

Г.К.:Ами, да. Но вярно ли е, че бързината, с която Илиев е одобрил тази оперативна комбинация, е била продиктувана поради това, че се е очаквало в близките два – три дни да премине количеството хероин?

Т.Д.:Не, това няма как да се случи. Всички, запознати с наркотрафика, знаят, че това са абсурдни неща. Това е по принцип развитие за около няколко месеца, да не казвам за година напред, хероин срещу амфетамин. Това, че са големи количествата… Това, че главният секретар разреши, трябва да кажа, че всички работещи бяха възхитени, че се прави нещо наистина стойностно. Впоследствие вече грозно подведен… Безсмислени неща…

Г.К.:Това, интриги ли са в МВР ?

Т.Д.:Сто процента.

Г.К.:Интригата ли е в основата на този скандал или опит да бъдат защитени други интереси?

Т.Д.: Според мен, това са предположения, че основно има икономически интереси и борба за власт, да.

Г.К.:Вътре в МВР, икономически интереси?

Т.Д.:Естествено.

Г.К.:Може ли да ги опишете?

Т.Д.:Не, това е евентуално пред комисия бих го казал.

Г.К.:Аз започнах да ви питам нещо, което е важно, сигурността на този секретен сътрудник застрашена ли е, има ли наркомафията своя контраразузнавателна служба, да я наречем така, с която да разкрива агентура на полицията?

Т.Д.:Ами да, има. Има много опитни хора, работещи за организираната престъпност, бивши служители…

Г.К.:На МВР, настоящи служители?

Т.Д.:Абсолютно. Които и логистична подкрепа им оказват, както и в този случай имаше логистична подкрепа в МВР. И то по конкретни ситуации. Много ключови. Но това ще го кажа в комисия.

Г.К.:Колко човека са виждали личното дело на секретния служител?

Т.Д.:Да ви кажа честно вече съм изгубил бройката, но са доста.

Г.К.:Това е доста рисковано?

Т.Д.:Абсолютно, и безсмислено. Това трябваше да бъде една секретна проверка, да се запознаят хора, които имат опит с агентура, с разработки.

Г.К.:Понеже се появи внушение – тезата за грозно подвеждане е комбинирана с тезата за намеса на Бранимир Драшкович, друг наркобос, който бил изработил цялата постановка по подвеждащата контракомбинация. Всичко това компрометира не само вас, но и поставя сериозно съмнение и въпрос над секретния сътрудник, не е ли всъщност той подхвърлен от наркомафията да се внедри при вас, за да ви дезинформира?

Т.Д.:Не. Абсолютно съм убеден. Но тъй или иначе от края на месец септември на нас ни забраниха да работим по случая.

Г.К.:След скандала. А тезата за амфетамините, защо смятате, че това направление тежи повече като зона, от която могат да излязат доста неща, имате ли конкретна информация?

Т.Д.:Защото това е производство, което е в страната ни и генерира много крупни печалби, докато от трафика на хероин по-скоро печелят трафикантите.

Г.К.:Бяхте ли на път да достигнете до нещо по-сериозно в сферата на производството на амфетамини, ако не беше прекъсната операцията, нещо конкретно?

Т.Д.:Разбира се, да.

Г.К.:Защо, според вас, висши нива в МВР показват такива документи, те класифицирана информация ли са?

Т.Д.:Да, аз съм класифицирал документа. Би следвало Военна прокуратура не да се занимава с мен, а да провери защо става така, защо изтича информация от МВР. Всъщност изтичането излиза от по-горните етажи на практика, започна от там.

Б.Р. Журналистите са информирани хора. А работата ни ни учи почти безгрешно да преценяваме кой е професионалист и кой не. За нас, а и за много от колегите му, Тодор Димов е един от най - уважаваните професионалисти в разградската дирекция.
Ние считаме, че той наистина е „изпържен“, както са го предупредили колегите му. Но и се надяваме, че количеството на „изпържените“ няма начин да не доведе до качествени промени.
 

Кой е Тодор Димов

Тодор Димов е роден на 1 декември 1967 г. в Исперих. Работи в МВР от 19 години. През 1988 г. започва работа в РПУ-Исперих като патрулен полицай, последователно става районен инспектор, помощник-оперативен и оперативен работник. От 1999 г. е на работа в РЗБОП, а през 2005 г. става негов началник. През октомври 2006 г. е назначен за зам.-директор на ОДП-Разград и оглавява отдел „Противодействие на престъпността“, в който влизат секторите „Икономическа полиция“, „Криминална полиция“, „Борба с организираната престъпност“, групите за оперативен анализ и „Научно-техническа лаборатория“. Димов е награждаван за успехи в борбата с наркотрафика, участвал е под прикритие в оперативни комбинации, работил е в сътрудничество с американската служба за борба с дрогата ДЕА. През юли тази година Тодор Димов е награден за заслуги с Почетен знак III степен на Министерството на вътрешните работи.
 

Позицията на главния секретар на МВР

Часове след интервюто на Тодор Димов, гл.секретар на МВР Валентин Петров на брифинг съобщи, че е поискал Военно-окръжна прокуратура да провери твърденията на отстранения от длъжност заместник-директор на ОДП – Разград.
Смехотворно е да се твърди, че имам финансов или личен интерес от каналите за амфетамин и хероин. Съчувствам на тези колеги и тяхната примитивна позиция. Нормално е те да не питаят добри чувства към мен и хората, извършили проверката, каза Петров и допълни, че не смята да изпада в „махленски спор” по медиите.
Пълният с квалификации по адрес на Димов брифинг, обаче, заприлича тъкмо на това.
Завчера късно вечерта за „Екип 7“ Тодор Димов заяви, че очаква да бъде назначена парламентарна комисия, пред която да бъде разпитан. Официално искане за това не е отправял, но разчитал Народното събрание да се самосезира от изявленията му по медиите.
Не знаех, че ми е осигурена защита, за каквато говори главният секретар. Може да става въпрос за някакъв друг вид охрана, гласеше нееднозначният коментар по темата на бившия зам.-шеф на ОДП-Разград.
 

Ще подкрепят ли разградските депутати Тодор Димов

Завчера в късната новинарска емисия на БНТ Тодор Димов каза, че ще потърси съдействие на депутатите от Разградска област за създаването на парламентарна комисия по случая „Куйович“.
Вчера ние ги потърсихме, за да ги попитаме дали са готови да инициират и подкрепят създаването на такава комисия. Публикуваме техните становища, които не са дословни, а преразказани от нас.
Единствен Венелин Узунов не откликна на обаждането ни. Оставихме му съобщение на гласовата поща, но той не си включи мобилния телефон.
Междувременно докато разговаряхме с местните народни представители изтече информация от Агенция „Фокус“, че министър Румен Петков предложил на парламентарната група на БСП да създаде анкетна комисия по този въпрос.
Така че комисия сигурно ще има. Скандалът явно се разраства, въпросът е и той ли ще бъде всяко чудо за три дни или най-после един важен въпрос ще се разчепка и анализира цялостно и обществото ще разбере кой е крив и кой е прав.
Попитаните от нас депутати изразиха явно и скрито скептицизъм.

Даут ОСМАН
Ще инициирам създаването на комисия

Не познавам лично Тодор Димов, но твърденията му за случая „Куйович“ не бива да останат без внимание. Аз съм зам.-председател на комисията за борба с корупцията и в тази си роля съм длъжен да инициирам създаването на комисия за разследване на случая.
Утре / б.р. - днес/ ще имаме заседание на областното ръководство на ДПС, ще запозная колегите с този случай и ще взема тяхното становище.
На първото заседание на Народното събрание ще говорим за това и в парламентарната група.

Д-р Хасан АДЕМОВ:
Парламентарната група трябва да вземе решение за комисия

Д-р Адемов показа, че следи отблизо случая. На въпроса ни ще подкрепи ли създаването на комисия за разследване работата на МВР по случая „Куйович“, както иска Тодор Димов, той каза, че Тодор Димов не е искал подкрепа от него. Редно е той да го потърси и да обясни каква подкрепа иска.
Когато се опитахме да му обясним, че Тодор Димов е уважаван от колегите си професионалист, той ни прекъсна – не ми обяснявайте кой е. Познавам го лично и от малко дете. Майка му беше при мен санитарка.
А по въпроса, че Тодор Димов няма доверие във Военна прокуратура, г-н Адемов каза, че каквито и разследвания и заключения да направи парламентарната комисия, материалите така или иначе пак ще бъдат предадени на Военна прокуратура.
Ние възразихме, че при сформиране на анкетна комисия ще се вдигне повече шум и възможността за обективно правосъдие нараства. А г-н Адемов каза, че вече се е вдигнал достатъчно голям шум.
Но създаването на комисия не е невъзможно. Процедурата обаче е да се вземе решение от парламентарната група, да се постави на обсъждане на заседание на Народното събрание и да се получи подкрепа и от представителите на други политически сили.

Д-р Нигяр САХЛИМ:
Не виждам причина да не подкрепя създаването на такава комисия


Д-р Сахлим беше най-лаконична и категорична – Не виждам причина да не подкрепя създаването на такава комисия.
Тя също следи случая отблизо. По принцип има съображения, че не бива само една парламентарна група да предизвиква създаването на комисия.
Но, каза г-жа Сахлим, имало е много други случаи на създаване на комисии за разследване на едно или друго събитие или действие, няма никакво основание сега да не се направи същото.

Илкер МУСТАФОВ:

Днес се видяхме с Тодор Димов, но не стана въпрос за това. Но аз съм скептик, че каквато и комисия да се създаде, цялата истина по случая никога няма да излезе наяве. Помислете си само доколко е ефективен парламентарният контрол над специалните служби.
Нека да има комисия, аз ще я подкрепя, ако се стигне до гласуване, но това ще бъде още една комисия, която няма да разкрие истината.
Трябва да се реши въпросът за парламентарния контрол над тези структури. Дотогава само ще демонстрираме загриженост и съпричастност към една или друга съдба и ще отчитаме дейност.
На въпроса ни защо не инициират създаването на закони за пълен контрол над специалните служби, г-н Мустафов каза, че не е запознат с тяхната работа, много е далече от тази тема, защото е финансист, но практиката му на депутат го кара да бъде абсолютен скептик.