Търсене

Начало Институции Венелин Узунов – секретар на президента
Венелин Узунов – секретар на президента
04 September 2009


С Указ 305 от 1 септември дългогодишният кмет на Разград и народен представител в предишния парламент Венелин Узунов е назначен за секретар на президента на Република България Георги Първанов. Ресор на Узунов е взаимодействието с местните власти.

Двадесет години вече минаха откакто съм се отдал на работа с местните власти, може би затова изборът за новия пост падна върху мен, коментира в телефонен разговор с нас вчера г-н Узунов.

Неговата функция на секретар ще бъде да помага на държавния глава във взаимодействието на местните власти и регионите в страната.

 

Този пост в президентството беше вакантен близо две години. Преди го заемаше Костадин Паскалев – настоящ кмет на Благоевград.

Мандатът на Георги Първанов изтича след две години. Дотогава той ще има 24 секретари, единият от които Венелин Узунов.

Узунов е роден на 27 юли 1949 г. в Хърсово. Завършил е Техническия университет в Русе. Бил е председател на Общинския съвет на Българските професионални съюзи в Разград, главен директор на Стопанска дирекция “Мeстна промишленост и битови услуги” в Разград, завеждащ отдел “Промишленост” в Областния съвет в Разград и генерален директор на фирма “Хърсате” – Разград. От 1991 г. до 2005 г. е кмет на община Разград. Учредител, член на Управителния съвет, Председател на Управителния съвет и почетен председател на Националното сдружение на общините в Република България от 1996 до 2004 г. Народен представител в 40-то Народно събрание. Председател на Комисията по политика при бедствия и аварии и член на Комисията по въпросите на държавната администрация. Специализация по местно управление и регионална политика в Южна Каролина, САЩ.

 

Галина МАРИНОВА