shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
И аптеките в Разградско затворили за час
09 January 2008

Двайсетина аптеки в областта затвориха за час вчера по обяд в отговор на призива на Българския фармацевтичен съюз за национален протест, каза шефката на регионалната структура на фармацевтите Румяна Ковачева. В центъра на Разград малките аптеки продължаваха да работят.
 

Протестиращите се обявяват срещу новата „Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти”, която според съсловието ще доведе до масови фалити на аптеки - почти половината от сега съществуващите в Лудогорието ще бъдат принудени да хлопнат кепенци. А така пациентите по селата ще останат без лекарства и консумативи.
От гилдията твърдят и нещо друго - след като наредбата бе приета, без да е съгласувана със съсловната организация на магистър-фармацевтите, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ вече са създали и първите предпоставки за принудителното й нарушаване. Предвидените в нея надценки за лекарствените продукти от Позитивния лекарствен списък не могат да бъдат прилагани от аптеките при работа с касата. Причината е, че лекарственият списък на НЗОК не е съобразен с актуализирания Позитивен лекарствен списък.
Единственият начин през този период да не се прекъсва достъпът на пациентите до лекарства е аптеките да продължат да работят по старите надценки. При сегашната ситуация касата взема осем процента от аптеките, които работят по договор с нея, казва Румяна Ковачева.
Ситуацията в сектора на здравеопазването става все по-кризисна заради липсата на диалог с професионалните съсловия, чиито експертни мнения би трябвало да са приоритетни за здравното министерство, казват фармацевтите. Гилдията е единодушна, че ще продължи да протестира, защото проблемът е сериозен и касае както малките аптеки, така и пациентите, които те обслужват.
Решението на проблема съсловието вижда в намаляване на ДДС-то върху лекарствата от двадесет на осем процента, както е в повечето европейски страни. Настояват и за запазване на надценките, за да могат да работят.

Галина МАРИНОВА