shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.04.2019 г.
ekip7-small-2019-4-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Стоян Гроздев удостоен с почетния знак на Исперих
07 April 2010

Големият български карикатурист Стоян Гроздев получи посмъртно почетния знак на Община Исперих. В първия ден на април плакета получи Драгомир Богомилов - племенник на исперихския творец, лично от кмета на общината Адил Решидов. Събитието стана непосредствено след откриването на изложба на твореца в родния му град в присъствието на неговата сестра Гинка Гроздева, близки, приятели, много гости от страната и жители на Исперих.07_04_2010_dragomir_bogomilov.jpgПризнанието идва за цялостния принос на Стоян Гроздев към града, чието име той е прославил в страната и зад граница с многобройните си публикации в националните медии и многократните му участия и изложби на международната сцена, откъдето пък е печелил куп престижни награди. Името му стои редом до имена като Доньо Донев, Борис Димовски, Карандаш и други.

Стоян е роден на 22 юни 1942 година в с.Яким Груево. Живее и твори в София, но никога не забравя родния край. През годините е сътрудничил за разградските медии, както и на много столични вестници, където дълги години е и завеждащ отдел. Има няколко издадени книги с куриозни случки от живота на българските спортисти. През 80-те години живее и работи в Куба. Безспорно най-добрият български карикатурист на спортна тематика. С уникално чувство за хумор и неподражаем стил дори сега ни кара да се усмихваме. Негови творби са били част от изложби в Япония, Канада, Чехия, Германия, Русия, Куба и още много други страни.

На изложбата, която ще бъде отворена за посещения в следващите две седмици могат да се видят над 70 негови творби, които макар и рисувани преди 20-тина години, още звучат актуално.